Varşova Üniversitesi tarafından Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ile Azerbaycan, Kazakistan ve Türkiye Cumhuriyeti Polonya Büyükelçiliklerinin iş birliğiyle "Polonya ve Türk Dünyası" uluslararası konferansı düzenlendi.
Açılış konuşmasında Varşova Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi dekanı Piotr Taracha ve Türk Bilimleri Bölüm Başkanı A. Bareja-Starzynska, Polonya ile Türk Dünyası arasındaki tarihi bağlara, etkinliğin önemini ve Üniversitenin Türk kültürü araştırmaları alanındaki faaliyetlerine dikkat çekti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Nergiz Gurbanova, Kazakistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Alim Kırabayev ve Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisi Çağdaş Bilgin hakkında konuştular temsil ettikleri ülkeler ile Polonya arasındaki yapıcı ilişkiler, tarih boyunca oluşan Türk halkları arasındaki kardeşlik ilişkileri ve gelecekte aralarında bütünleşmenin güçlenmesinin önemi.
Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Temsilcisi Leyla Hasanova konuşmasında Türk devletleri ile halklar arasındaki ilişkilerin yoğunlaşma tarihi süreçlerine değindi. Türk Birliği'nin temelini ortak tarih, kültür ve köklerin oluşturduğuna değindi ve Polonya'da Türk değerlerine ilişkin tartışmaların son yıllarda olumlu bir gelenek haline geldiğini kaydetti.
L. Hasanova Vakfın Türk dünyasında ve sınırlarının ötesinde asırlık Türk kültürünün ve mirasının korunması ve tanıtımı, başta Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk kökenli halkların zengin mirasının korunması alanında yürüttüğü faaliyetleri ve uluslararası projeleri yeniden anlattı. Polonya, Romanya ve Litvanya ve onları daha geniş kitlelere tanıtıyor.
Konferans, farklı oturumlar dahilinde yapılan görüşmelerle devam etti. Etkinlik sonunda 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Azerbaycan’ın kültür incisi Şuşa belgesel filmi gösterildi.