Türk Dünyasının ortak edebiyat dergisi Kardeş kalemler 208. sayısını Avrasya Yazarlar Birliği Yazarlık Atölyelerinin faaliyete başlamasının 15. yılı dolayısıyla özel sayı olarak yayınlandı.
AYB Başkanı ve Kardeş Kalemler Dergisi Editörü Yakup Ömeroğlu özel sayının takdim yazısında şu görüşlere yer verdi:
Avrasya Yazarlar Birliği Yazarlık Atölyelerinin faaliyete başlamasının 15. yılı sebebiyle hazırladığımız özel sayıyla, sizleri selamlamaktan mutluluk duyuyoruz.
Bu sayımızda hocalarımızın ve öğrencilerimizin yazılarından oluşan bir özel sayı sunuyoruz
Özel sayımızda Kazakistan’dan Kosova’ya, Türkmenistan’dan Arnavutluk’a kadar geniş coğrafyadan yeni dönem atölyelerimize katılan yazarlarımızın eserlerinden örnekleri de sayfalarımızda yer alıyor.
Balkan Yazarlık Atölyelerinin açılmasını destekleyen yüzakı kurumumuz TİKA’ya ve onun değerli Başkanı Serkan Kayalara teşekkür ediyoruz ve kendisinin atölye kitabımız için kaleme aldığı yazıyı sizlere sunuyoruz.
Balkan Yazarlık Atölyelerini birlikte düzenlediğimiz Balkan Yazarlar Birliği başkanımız Müreteza Suluooca da, Balkanlarda yeni kalemler yetiştirmek için yaptığımız ortak gayretleri ve duyguları sizlerle paylaşıyor.
Ankara’dan Türk Dünyasına uzanandık.
Atölye çalışmalarına 15 yıl önce Ankara’dan katılımcılarla başlamıştık. Gelişen zaman ve atölyelere gösterilen ilgiyle çok geniş coğrafyalardan katılımcılarımız oldu. Almanya, Arnavutluk, Avusturya; Azerbaycan, Batı Trakya, Belçika; Bosna Hersek; G. Azerbaycan, Hollanda, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Romanya, Sancak, Türkmenistan ve Türkiye olmak üzere 19 ülkeden yazar adayı atölyelere katıldı.
19 ülkeden 291 Katılımcı yazarlık atölyelerine devam etti. Kayıt yaptıranların sayıları çok daha fazlaydı.
Katılımcılarımızın isimlerini 96 kitap üzerinde gördük. Kitapların sayısı hızla artıyor.
Yeni şair ve yazarlarımızın şiir, hikaye ve denemelerini önce Kardeş Kalemler dergimizde yayınladık sonra pek çok edebiyat dergisinde onların imzalarını görmenin onurunu yaşadık.
Kendi faaliyetimiz olduğu için bu ifadeyi kullanmakta zorlansam da ülkemizin en çok eser üreten ve başarılı yazarlık eğitimi veren organizasyonun Avrasya Yazarlar Birliği Yazarlık Atölyeleri olduğunu kaydetmek istiyorum.
Dünyada yaygın olan yazarlık eğitiminin ülkemizde kendi metotlarını geliştirerek ilerleten ve başarılı sonuçlar elde eden kuruluşun AYB Yazarlık Atölyeleri olduğunu da kayıt etmeliyim.
Ayrıca Türkiye merkezli olarak 19 ülkede Türkçe yazarlık eğitimini başaran organizasyonun da AYB Atölyeleri olduğunu tarih önünde not düşelim.
Bütün bu başarılar ve daha fazlaları için destekçilerimize, paydaşlarımıza, fedakar atölye hocalarımıza ve çalışkan katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.
Ayrıca bu özel sayının hazırlanmasında emek veren AYB Genel Başkan Yardımcısı ve Atölye Hocası Osman Çeviksoy’a da huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyoruz.
Güzel günlerde görüşmek dileğiyle.
Yakup Ömeroğlu