Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in başkanlığında Ulusal Kültür ve Eğitim Konseyi’nin genişletilmiş toplantısı gerçekleştirildi.
Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, 22 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, Ali Meclis ve Bakanlar Kabinesi yetkilileri, milletvekilleri, senatörler, bakanlar, valiler, kültür, sanat ve edebiyatın kıdemli ve duayen temsilci ve çalışanları katıldı.
Yaptığı konuşmasında çeşitli aktüel konulara değinen Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, tarihi süreçlerde vatansever aydın ve kültür çalışanlarının misyonu ve önemini vurgulayarak, Buhara'da Ceditçiler Devlet Müzesi'nin kurulacağını ve yeni “Cedit” gazetesinin yayın hayatına başlayacağını belirtti.
Vatandaşların genel kütlür seviyesinin artmasında tiyatronun önemine özel vurgu yapan Mirziyoyev, devlet kurumları çalışanları için ayın bir gününü “Tiyatro Günü” olarak belirlenmesini önerdi.
Mirziyoyev, “Şuan, geçen ayda hangi tiyatroya gittiniz, yeni hangi kitap okudunuz diye sorarsam, birçok kurum yetkilileri utanacak hale gelecektir. Ancak, yetkililer genel kütlür bilgisi ve seviyesi acısından personele örnek olmaları gerekmez mi?” şeklinde ifadelerde bulundu.
Mirziyoyev, tiyatro faaliyeti ve sanatın da geliştirilmesi için Kültür Bakanlığı tarafından özel program düzenlenerek yürürlüğe girecegini söyleyerek, şunları belirtti:
“Program kapsamında tarihi ve modern piyeslerin yazılması ve sahnelenmesi, tiyatro yönetmenlerine 50 milyon Som hacminde destek verilmesi, tiyatronun asil ve yedek uzmanlarının yurtdışında eğitilmesi ve genç yönetmenlerin teşviki için “Mannon Uygur” ödülünün belirlenmesi sağlanacaktır.”
Bununla birlikte, müzecilik işinin geliştirilmesi amacıyla yedi yıllık bir devlet programının hazırlanacağı belirtilen toplantıda, inavosyonel teknolojilerden de istifade edilerek Tarih Müzesi ve Sanat Müzesi için yeni ve modern binaların inşa edileceği, Timurlular Tarihi ve Doğa Müzesi canlandırmalarınin yenileneceği, Alişer Nevai Müzesinde kapsamlı tadilat ve onarım çalışmalarının yapılacağı açıkladı.
“Fransa ile yurutulecek işbirliğinde bir Ulusal Restorasyon Merkezi kurulması planlanmaktadır. Şuan ana kadar yabancı restorasyoncularla birlikte 238 kültürel değerlerin restorasyonu tamamlanmıştır” dedi Özbekistan lideri Mirziyoyev.
Bununla birlikte, müzecilik alanda yürütülecek çalışmalar kapsamında 18 arkeolojik bulgu yerlerinin açık hava müzesine dönüştürüleceği, Semerkant'taki Emir Timur bahçelerinin yeniden kurulacağı, Büyük İpek Yolu müzesini açılacağı ve Bibi Hanum külliyesinin yeniden kurulacağı belirtildi.
Resim ve uygulamalı sanat dallarının geliştirilmesi için de özel program hazırlanarak, hattatlık sanatın geliştirilmesi için halk usulüne göre kağıtların hazırlanması için uygulamaları özel eğitim kursların düzenleneceği ifade edildi.
1 Nisan 2024 tarihinden başlayarak kültür, sanat, kütüphanecilik ve müzecilik alanında çalışanların maaşının yüzde 20, 1 Ocak 2025 tarihinde de yüzde 15 oranda artırılacağı belirtildi.
Bununla birlikte, kitap okuma kültürünün yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi amacıyla yayınevlerinin beş yıl süre için vergiden muaf tutulacağı ve tercümanlığın desteklenmesi için de uluslararası “Ogahi” Ödülünün belirleneceği dile getirildi.
Başkent Taşkent'te Yazarlar Parkı ile birlikte, il ve ilçelerde yaratıcık evlerinin faaliyet gösterdiği, Yazarlar Birliği binasının yenilendiği Özbekistan’da, daha önce 100 ciltlik “Türki Adabiyot Durdonalari” (Türk Edebiyatı İncileri) külliyatı, 30 ciltlik “Mustakilllik Davri Nevoişinosligi” (Bağımsızlık Dönemindeki Nevaisnaslik), “Karakalpak Adabiyoti Durdonalari” (Karakalpak Edebiyatı İncileri), “Mard Askarga Sovga” (Kahraman Askere Armağan) gibi ses getiren önemli eserler neşredildi.