Karaçay-Malkar Türklerinin Malkar asıllı önemli edebi şahsiyeti Malkar folklorunun aksakalı, tiyatro yazarı ve edebiyatçı Alim Töppe 1937 yılında Kabardin-Balkar Özerk Cumhuriyeti’nin Köndelen kasabasında dünyaya geldi.
Malkar halkının 1944 yılı sürgününde ailesiyle Kırgızistan’ın Çüy nehri boyundaki, Yusuf Has Hacip’in (Yusuf Balasagun) doğduğu topraklar olarak kabul edilen Kegeti bölgesine sürüldü. 1956 yılına kadar devam eden sürgün hayatı 1956 yılında ata yurduna dönmesiyle sona erdi. Sürgü
Karaçay-Malkar Türklerinin Malkar asıllı önemli edebi şahsiyeti Malkar folklorunun aksakalı, tiyatro yazarı ve edebiyatçı Alim Töppe 1937 yılında Kabardin-Balkar Özerk Cumhuriyeti’nin Köndelen kasabasında dünyaya geldi.
Malkar halkının 1944 yılı sürgününde ailesiyle Kırgızistan’ın Çüy nehri boyundaki, Yusuf Has Hacip’in (Yusuf Balasagun) doğduğu topraklar olarak kabul edilen Kegeti bölgesine sürüldü. 1956 yılına kadar devam eden sürgün hayatı 1956 yılında ata yurduna dönmesiyle sona erdi. Sürgün dönüşü Köndelen’nin yüksek yerlerinde bulunan Tızıl geçidindeki Kurşun madeninde çalışmaya başladı. 1957’de başkent Nalçik’e gelerek, o dönemde “Kızıl Yol” adıyla Karaçay-Malkar Türkçesinde yayımlanan “Zaman” gazetesinde çalışmaya başladı. 1958 yılında ise Moskova’daki Edebiyat Enstitüsüne başladı ve oradan mezun oldu. 1966 yılında İlmi Araştırma Enstitüsü’ne geçti ve 12 yıl süreyle orada çalıştı. O yıllarda Malkar dilinde ilkokul ders kitapları hazırlayan Alim doktorasını tamamladı. 1982–2003 yılları arasında Yazarlar Birliği Başkanlığı yapan Dr.Alim Töppe edebiyatın tüm alanlarında birçok eser yayınladı.
Sevgiyi, iyiliği ve dürüstlüğü ilke edinen Filoloji bilimi uzmanı Dr.Alim Töppe Kabardin-Balkar Cumhuriyeti halk yazarı, Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği ve Gazeteciler Birliği şeref üyesi, Kabardin-Balkar Cumhuriyeti Devlet Ödülü’nün sahibi (1996’da yazdığı ‘Sıyrat Köpür’ / Sırat Köprüsü adlı romanından dolayı), Malkar Yazarlar Birliği Başkanı unvanları sahibiydi.
Karaçay-Malkar halkı arasında tiyatro, drama, roman, öykü yazarlığı ve gazetecilik alanlarında her zaman akla gelen en önemli isim olmuştur. Dr. Alim Töppe’nin halkının gönlünde taht kurmasına vesile olan “Colga Tüşgen Taş” (Yola Düşen Taş 1985), “Kommunist” (Komünist 1976), “Namıs” (Gurur 1972), “Azap Colu” (Azap Yolu 1990), “Artutay” (Artutay 1995), “Biynöger”, “Seni Jarıgıñ” (Senin Işığın 1974) adlı eserleri Malkar tiyatrosunda sahnelenen en büyük eserler olarak kabul edilmektedir.
Alim edebiyat hayatına çok genç yaşta başladı. Karaçay-Malkar Türklerinin edebi diline büyük katkılar sağladı. Karaçay-Malkar dilinde ve Rusçada otuzdan fazla eseri kitap olarak yayımlandı. Onun öykü, piyes ve romanları Rusça, Bulgarca, Ukraynaca, Kırgızca ve daha pek çok dilde yayımlanmıştır.
Alim Töppe Karaçay-Malkar Edebiyatı ile halkına çok değerli çalışmalarını miras bırakarak aramızdan ayrıldı.
Onun; “Taşıvul” (Hasat Mevsimi 1976), “Azatlık” (Hürriyet 1981), “Sıyrat Köpür” (Sırat Köprüsü 1993), “As-Tah” (Amazon Krallığı), “Altın Hardar” adlı romanlarının yanı sıra “Guppur Gevüznü Köpürü” (Kambur Gevüz’ün Köprüsü), “Çamnı da, çam biledi” (Şakayı şaka anlar), “Sangırav kol” (Sağır Vadi), “Cüz şaptal terek” (Yüz Şeftali Ağacı), “Pirinçni sütley aklığı” (Pirincin süt gibi aklığı) adlı hikâye ve öyküleri yazarın tanınmış eserleridir.
Eserlerinin birçoğu Moskova’nın ileri gelen yayınevleri tarafından basılmıştır.
Devamını Oku