1965 yılında Gürcistan'da eski Türk yurdu Borçalı'da doğdu. 1991 yılında Bakü Devlet Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar birçok gazetede muhabirlik yaptı. Azerbaycan edebiyatında kendine özgü üslubu olan yenilikçi şair olarak bilinmektedir. 1992 yılında basında yayınlanan yaratıcı manifestosuyla tüm eski şiirsel kalıplardan vazgeçti. 1996 yılından beri Azerbaycan Yazarlar Birliğinin üyesidir. "Beyaz kitap" (1997), "İlk ... Ve ... Son” (2009), “Nefesimin Katili” (2015), “
1965 yılında Gürcistan'da eski Türk yurdu Borçalı'da doğdu. 1991 yılında Bakü Devlet Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar birçok gazetede muhabirlik yaptı. Azerbaycan edebiyatında kendine özgü üslubu olan yenilikçi şair olarak bilinmektedir. 1992 yılında basında yayınlanan yaratıcı manifestosuyla tüm eski şiirsel kalıplardan vazgeçti. 1996 yılından beri Azerbaycan Yazarlar Birliğinin üyesidir. "Beyaz kitap" (1997), "İlk ... Ve ... Son” (2009), “Nefesimin Katili” (2015), “The Sound Of Blood” (İngilizce, 2015) isimli şiir kitapları ve ayrıca 15 makale kitapı yayımlandı. 2008’ da Azerbaycan Cümhurbaşkanı bursunu ve dafalarca TÜRKSOYun Teşekkür Belgesini, LİFFT BAKÜ Uluslararası Festvaller Festivalinin ödülünü almıştır. 2006’yılından beri Azerbaycan’da Atatürk Merkezi’nde baş redaktör olarak çalışmaktadır.
Deyanet Osmanlı, Azerbaycan Türk şiirinin yenilikçi deneylerini, bireysel ve toplumsal duygu ve sorunlarını anlatımıyla yüksek düzeyde birleştirebilmekte önemli başarılar göstermiştir. Deyanet Osmanlı bir “Ben” şairidir denilebilir. Bireysel duygularını sanatlı bir biçimde ve tarzda anlatmakta oldukça yüksek yetenekli bir sanatkâr olduğunu kanıtlamıştır. Bunun yanı sıra bireysel duygularına herkesin duyguları vasfını kazandırmıştır. Bu yüzden insan ve doğayı iç âleminin gizliliklerini ustalıklı bir biçimde gösterirken çarpıcı benzetmeler, imgeler kullanmıştır. Onun ortaya koyduğu ürünlerde duygu ve düşünce uyumlu bir şekilde birbirini tamamlar. Bu şiirlerde armoni, ritm ayırt edici bir özelliktir. Deyanet Osmanlı, şiirlerinde aşk, vatan, millet konularını sık sık ele alan bir şairdir. Özellikle bu şiirlede Türk övgüsü dikkat çekicidir. Deyanet Osmanlı’nın şiirlerine şekil serbestliği söz konusudur. Serbest nazım şeklini uygulamış, bununla birlikte Türk halk şiirinden de yaratıcı bir tarzda yararlanarak özgün, içten koşmalar yazmıştır. Onun şiir dili, anlatımlı bir dildir. Temiz, duru bir Türkçe ile yazdığı şahsî ve millî duyguları konu edinen şiirleriyle kendine özgü bir şiir sanatı ortaya koymuştur.
Devamını Oku