16.Ankara Kitap Fuarı’nda Konuk Ülke Kazakistan


 01 Kasım 2021


Kazakistan Cumhuriyeti Bağımsızlığının 30. Yıldönümünü kutlamaları çerçevesinde 22-31 Ekim tarihleri arasında Kazakistan Ankara Büyükelçiliği 16. Ankara Kitap Fuarı’na “Konuk Ülke” olarak katılmaktadır.

22 Eylül’de 16. Ankara Kitap Fuarı’nın açılış töreni gerçekleşti. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan-Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ali Cevheri, T.C. Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Pınar Şentürk ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaşı, Eylül Fuarcılık Genel Müdürü Remzi Çayır, Kazakistan devlet ve bilim adamı Adil Ahmetov, yazar Feyza Hemçilingirler, diplomatik misyon temsilcileri ve basın mensupları katıldılar.

Açılış Törenin selamlama konuşmasını yapan Eylül Fuarcılık Genel Müdürü Remzi Çayır, kitap fuarı hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin en büyük fuarlarından biri olan 16. Ankara Kitap Fuarı’na katılım sağlayan tüm misafirlere teşekkür etti.

Salgından önce 2019 yılında yapılan fuara 450 bin civarında ziyaretçinin katıldığını dile getirerek, bu sene salgına rağmen bu rakamı geçeceğini tahmin ettiğini söyledi. Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen kitap fuarları sayesinde Türkiye’deki gençlere kitap okumayı öğretmenin yanı sıra yayıncılar ve yazarlar için interaktif bir etkinlik düzenlediğini kaydetti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaşı konuşmasında Türkiye’de kitap okurları ile ilgili istatistik veriler ile paylaştı. Bu bağlamda, Türkiye’de 2021 yılında 85 bin tür kitap üretildiğini dile getirdi. Ayrıca, Uluslararası yayıncılık Birliğinin yayınladığı istatistiklere göre Türkiye kitap yayıncılık ve okur sayısına göre ilk 10 ülke arasında yer almakta olduğunu kaydetti.

Kazakistan-Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Ali Cevheri iki ülke arasındaki dostluk bağlarının bir örneği olan bu etkinliğin önemine değindi. Ayrıca, tüm etkinliğin başarılı geçmesini dileyerek “Keşke romancı olsaydım, sizlere tüm duygularımı yazarak paylayabilseydim” ifadelerini kullandı.

16. Ankara Kitap Fuarı’nın Uluslararası konuk yazarı, Kazakistan ve Rusya Yüksek Okul Bilim Akademilerinin üyesi, Kazakistan’ın Onurlu Emektarı, Kazakistan eğitim alanını öncüsü, Kazakistan Cumhuriyeti Diplomatik Hizmetinin Onurlu emektarı Prof. Dr. Adil Ahmetov Fuarın düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Kazakistan Bağımsızlığının 30. Yıldönümünde böyle bir etkinliğin, Kazakistan Bağımsızlığı tanıyan ilk ülke Türkiye’de gerçekleşmesinin ayrı gurur verici olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmasını yapan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly sözünü “Atalarımız her ne kadar sözlü edebiyatta ileri gitmiş ve durmadan 2 hafta söylenecek destanları ezberleyip onları sazla, dombırayla veya kopuzla söyleyebiliyorlarsa da, kendi tarihlerini bengü taşlara yani ebedi taşlara da kazarak yazmayı ihmal etmemişlerdir. Göktürkler döneminde dikilen bu yazıtlar hala dimdik ayakta durmakta ve bize şanlı tarihimizi hatırlatmaktadır” diye başladı.

Konuşmasında Büyükelçi, bu sene Bağımsızlığımızın 30. Yıldönümü kardeş Türkiye’de geniş çapta kutlanmakta olduğundan bahsetti. Konuşmasının devamında Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı-Elbaşı Sayın Nursultan Nazarbayev’in ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kassym-Jomart Tokayev sözleriyle devam etti. “Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev bu sene 31 Martta gerçekleşen Türk Keneşi Türkistan Zirvesi’nde şu cümlelerle bilgi paylaşımının önemine dikkat çekmişti: “Türk devletleri arasındaki kültürel ve insani işbirliğini geliştirmenin önemi büyüktür.

Bin yıllara uzanan ortak tarihimizi ve yakın dillerimizi dikkate alarak, ortak enformasyon alanını oluşturmayı öneriyorum.” Aynı şekilde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev “Ortak bir kültür, eğitim ve bilim sahasının oluşturulması gerekiyor. Bu, gençlerin modern gereksinimlere uyum sağlamasına olanak tanıyacaktır.” sözlerini dile getirdi.

TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop konuşmasında geleneksel bir şekilde düzenlenmekte olan 16. Ankara Kitap Fuarı’nın açılışı dolayısıyla herkesi tebrik etti. Bu yıl Fuarın konuk ülkesi olarak Kazakistan’ın katılım sağlaması önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Şentop iki ülke arasındaki kardeşlik ve stratejik ilişkilerinden bahsetti. Konuşmasının devamında bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki kültürel bağları güçlendireceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardında kurdele kesimi töreni gerçekleşti.

16. Ankara Kitap Fuarı, ATO Congresium’da, 31 Eylül’de sona erdi.

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 179. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 179. Sayı