Ayb Balkanlar Hikâye Atölyesi


 01 Nisan 2024

İletişim her medeniyette büyük önem arz eden ve kendini ifade edebilmek üzere geliştirilmiş insanlar arası en önemli köprüdür. İnsanlığın var oluşundan beri içgüdüsel olarak her birey, kendinden bir iz bırakabilmek adına farklı yöntemler geliştirmiştir. Eski çağlardan günümüze kadar mağaraların iç yüzeylerine kazıma suretiyle yapılan değişik çizimler, atalarımızın miras bıraktığı anıtlar ve abideler, değişik taşlar üzerinde bırakılan yazılı kaynaklar bunlar arasında yer almaktadır, bunun sebebi hepimizin de bildiği gibi ‘‘Söz uçar yazı kalır’’ mantığıdır. 

Günümüzün dünyasında bireyler arası sözlü iletişim elzem olduğu kadar yazılı eserler bırakabilmek de büyük önem taşımaktadır. Balkan yarımadasının ülkelerinden olan, Türk atalarımın yarım asır hüküm sürdüğü Osmanlı topraklarında doğmuş ve Türk kimliğini bugüne dek koruyabilmiş bir ailede dünyaya gelmiş olmamla birlikte, Türklüğü ve güzel Türkçe dilini bu coğrafyada diri tutabilmek üzere bugüne dek farklı faaliyetlerde bulundum. AYB BALKANLAR Çevrimiçi Hikâye Atölyesi bunlardan bir tanesi oldu. Uzun süre Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet ettiğimden, doğduğum ülke olan Kuzey Makedonya’da gerçekleştirilen bu gibi faaliyetlerden haberim yoktu. Memleketime dönüş yaptıktan sonra, bazı etkinlik ve atölye gibi düzenlenen faaliyetlerden haberim olamaya başlamıştı. 

Kısa bir süre önce yazarlık atölyesinden, sosyal medya aracılığı ile atölyede eskiden beri faaliyet gösteren kuzenimin bir paylaşımı ile haberim oldu. İçinde Türk dili sevgisi olan ve duygularını en iyi Türkçe ifade edebilen biri olarak, ‘‘ben de katılmalıyım!’’ deyip başvurdum. Kısa bir süre sonra çevrimiçi derslerimiz başlamış olup, yeni insanlar ve çok değerli hocalarımızla sanal ortamda tanışma fırsatımız oldu. Yazarlık atölyemizin henüz başlarında olmama karşın her hafta, haftada bir gün olmak suretiyle hocalarımızdan birinin gerçekleştirdiği atölyede hem hikâye yazımı ile ilgili güzel birikim ve bilgilerini bizimle paylaşması, hem de benim gibi diğer hikâye yazan arkadaşların yazdıkları eserlerin üzerinden ilerleyerek ve gerekli yerlerde hocamızın düzeltmeleri ile yazma becerilerimi ufak ufak geliştirmeye başladığımı fark ediyorum. 

Her hafta farklı konular verilip, değişik yazım tarzlarında bizlerden ödev şeklinde istenmesi de yazma becerimize daha büyük bir katkıda bulunmaktadır. Bizim gruptan sorumlu sayın Ataman KALEBOZAN hocamız, her hafta bizlere farklı konularda ödev verip, bir sonraki hafta dersimizde yapılan hataları birlikte düzeltme ve bilgilerini bizimle paylaşması sonucunda günden güne daha iyi hale geldiğimizi görmekteyim. Konuların çeşitliliği ve atölyede bulunan bu uğurda gönül vermiş ve kendini geliştirmek isteyen hem şehirlilerim ve atölye hocamızla haftada bir de olsa birlikte güzel vakit geçirmenin yansıttığı mutluluğu bu yazıyı okuyan herkesle paylaşmak istiyorum. 

Lise eğitimimden beri, Türk Dili ve Edebiyatı’na olan ilgim yıllar geçtikçe daha da artmış olduğundan, bu atölyenin hem kendi özdeğerlerimi unutmayıp Türkçe dilinin bu coğrafyada diri tutulması adına, hem de kendi dilimi daha fazla geliştirmek adına ve benim gibi gönülleri ve fikirleri bir olanlarla bir araya gelme adına hayatımda atmış olduğum güzel adımlardan biri olduğunun kanaatindeyim. 

İlerleyen zamanlarda kalemim ve iç dünyamdan gelen ilham elverdikçe yazı yazacağımı ve belki de kalıcı eserler ortaya koyacağımı umut ediyorum. Bu atölyenin kurulmasında, bu uğurda bize değerli vakitlerinden ayırıp başta sayın Ataman KALEBOZAN hocamıza, Osman ÇEVİKSOY hocamıza ve bize bir şeyler katmaya çalışan, yazma ve ifade becerilerimizi geliştirebilmemiz adına emek veren saygıdeğer hocalarımıza sonsuz saygı ve şükranlarımı sunarım. Türkçemizin ilelebet diri kalması dileği ile. 

 

(AYB BALKANLAR Çevrimiçi Hikâye Atölyesi 01.03.2024)

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 208. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 208. Sayı