HaftanınÇok Okunanları
Ayşe Solmaz 1
KEMAL BOZOK 2
MUHİTTİN GÜMÜŞ 3
FEYZA TUĞÇE FIRAT 4
HİDAYET ORUÇOV 5
NIKA ZHOLDOSHEVA 6
Kardeş Kalemler 7
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığımız (TİKA), 62 ofisi ile 150’nin üzerinde ülkede kalkınma iş birliği faaliyetleri yürütmektedir. Ortak tarihi ve kültürel bağlar temelinde komşu coğrafyamız Balkanlar’da da projelerimiz çeşitlenerek artmakta; bölge genelinde yerel ihtiyaçları önceleyen, eşit ortaklığa dayalı ve sonuç odaklı yaklaşım ile bugüne kadar toplamda 5500’ün üzerinde proje gerçekleştirilmiştir. Bu projelerin 1100’ü de Kuzey Makedonya’da tamamlanmıştır.
Başkanlığımız, kalkınma yanında kültürel iş birliğine özel önem vermekte, ortak kültürel mirasımızın korunmasına yönelik Balkanlar ile diğer komşu ve yakın coğrafyamızda restorasyon başta olmak üzere çeşitli projeler yürütmektedir.
Balkan coğrafyası, asırlar boyunca çeşitli medeniyetlerin süregelen etkileşimi içinde eşsiz ve zengin bir kültürel birikime ulaşmıştır. Bu birikimin şüphesiz en temel taşlarından biri de dildir. Duygunun, düşüncenin, yaşam biçimlerinin tezahürü olan dil en etkili kültür aktarıcısıdır. Bu nedenle, merhum Ali Fuat Başgil dili; bir milletin ruhu olarak tarif ederken, Yunus Emre de dili hikmetin yolu olarak ifade etmiştir.
Bu anlayışla TİKA, ilgili kurumlarımızla yakın işbirliği içinde Türkçe’nin kullanımının teşvik edilmesi, eğitiminin desteklenmesi ve gelecek nesillere etkili bir şekilde aktarılmasına yönelik birçok faaliyet yürütmektedir. Bu çalışmalar arasında; Türkoloji bölümlerinin kurulması, sempozyum, kültürel festival, akademik ve arkeolojik çalışmaların desteklenmesi ve önemli eserlerin Türkçemize kazandırılması zikredilebilir.
TİKA’nın katkılarıyla, MATÜSİTEB, Balkan Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği iş birliğinde yürütülen “Balkanlar Online Yazarlık Atölyesi” de bugüne kadar bölgedeki birçok ülkede Türkçe’ye gönül veren yetenekli kalemlerin ülkemizin yetişmiş yazarları ile tanışmalarına, deneyimlerinden istifade etmelerine, kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Genç katılımcıların deneme, hikâye ve şiir gibi edebiyatın farklı alanlarında yazarlık yolunda önemli kazanımlar elde ettiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.
Eylül ayında üçüncü dönemine başlanan projenin önceki dönem katılımcılarından 5 genç yazarın eserleri münferit olarak basılmış, bu eserlerden ikisi de Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı’nca desteklenmiştir. Siz değerli okuyucuların istifadesine sunulan ikinci kitapta da 11 genç yazarın kaleme aldığı 102 deneme ve hikâyeye yer verilmektedir.
Bu yeni kitabın, Türkçe’nin varlığı ve geleceği bakımından son derece değerli bir çalışma olduğu inancıyla katkıda bulunan genç kalemlerimize ve projenin yürütülmesinde emeği geçen MATÜSİTEB, Balkan Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği ile TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairemize teşekkür ediyor, keyifli okumalar diliyorum.