HaftanınÇok Okunanları
HUDAYBERDİ HALLI 1
Süleyman Abdulla 2
Ayşe Solmaz 3
MUHİTTİN GÜMÜŞ 4
KEMAL BOZOK 5
HÜLYA ÇEL İKTENYILDIZ 6
Osman Çeviksoy 7
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa muhteşem bir açılış törenine imza attı. Programa Bursa halkı ve Türk Dünyası ülkelerinden gelen davetliler yoğun ilgi gösterdi.
Tofaş Kapalı Spor Salonu'nda 20 ülke 20 solist, 50 sanat topluluğundan oluşan 700 kişilik bir ekibin katılımıyla gerçekleştirilen dev şölende, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı, TÜRKSOY Daimî Konseyi Dönem Başkanı Mehmet Nuri Ersoy, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş birer açılış konuşması yaptı.
Açılış törenine Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu da katıldı.
Konuşmasında Türk halklarının kalplerinin, kaderinin, gönlünün ve soyunun bir olduğunu vurgulayan ve Türk Dünyası’nı buluşturma düşüncesinden ötürü TÜRKSOY’a teşekkür eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bursa Türk tarihinde çok önemli bir şehirdir. Atalarımız Osmanlı’ya başkentlik yapmış, Türk tarihinde soylu direniş göstermiş, yapılan ticaret, sanayi, turizm ve kültürle güzel bir şehirdir. TÜRKSOY Daimî Konseyi tarafından kültür başkenti seçilmesi çok yerinde bir karardır. Bu karar ile birlikte inşallah Bursa’da çok güzel etkinlikler yapılacaktır.” dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, "Türk Dünyası büyüyerek devam ediyor. Bir olacağız, diri olacağız, güçlü olacağız. Birlikte Türk Dünyası olacağız. Bugünlerde bölgemizde can sıkıcı olaylar yaşanıyor. Bu da bize daha güçlü olmamız gerektiğini gösteriyor. Birbirimize kenetleneceğiz. Kardeşliğimizi gözümüzün içi gibi koruyacağız. Yakında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de Türk devletleri arasında göreceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy ise, "Ortak değerlerimize sahip çıkmanın önemli olduğuna inanıyorum. Bursa, kültürel mirasın zenginlikleriyle ayrıcalıklı konumdadır. Paha biçilemez unsurlara ev sahipliği yapmaktadır. Bizler de Bursa’ya destek olmaya devam edeceğiz. Bu geceki muhteşem gösteriyi bize sunan bütün sanatçılara, teşekkür ediyorum. Bugün dünya, zor bir dönemden geçmektedir. Bu süreçte bizlerin ortak yaptığı çalışmaların daha anlamlı olduğunu düşünüyorum." dedi.
Bu etkinliklerle büyük bir kazanım sağladıklarını belirten Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bagdat Amreyev, "Kültür en önemli alanlarımızdan biridir. İlk olarak kültür temelinde TÜRKSOY ile bir araya gelmişizdir. Kültür bizim ortak kimliğimizdir" ifade etti.
Yaptığı konuşmada TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk soylu halklar olarak bizlerin, hangi vesileyle olursa olsun Türk insanını birbirine bağlayan, ortak geçmişini ve kültürünü yaşatan değerlere, millî bayramlara sahip çıkmanın, ortak mirasımızı sahiplenmenin, birbirimize kenetlenerek, birlik ve beraberliğimizi sürdürmenin önemine vurgu yaptı. Kaseinov, “Bildiğiniz üzere Nevruz kutlamalarımız TÜRKSOY ile özdeşleşmiş, ilgiyle beklenir hale gelmiştir. Bu geleneğimizin yanı sıra Türk Dünyası kültür başkenti uygulamamız, kültür ve sanat hayatımıza ivme kazandıran önemli projelerimizden biri olmuştur. Bursa gibi Türk tarihi açısından önemli bir şehirde Nevruz’u ve Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış heyecanını bir arada yaşıyor olmaktan bahtiyarım.” şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "Bugün köklü tarihi, zengin kültürü, somut ve somut olmayan kültürel mirası ve tarihi zenginlikleri ile Bursa için anlamlı, özel ve çok önemli bir gündür. Hepinizin malumu olduğu üzere, Bursa, Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarmak hedefiyle faaliyetlerini sürdüren uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda 2022 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına layık görüldü. Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’mızı bu unvana layık gören, herkese teşekkür ediyorum. Bursa’yı anlatmaya kelimeler yetmez, bu şehri yaşayanlar bilir.” dedi.
Konuşmaların sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a “Türk Dünyası Kültür Başkenti” beratını takdim etti.
Protokol konuşmalarının ardından Türk Dünyası’ndan gelen sanatçılar, salonu dolduran Bursalı sanatseverlere uzun yıllar hafızalarından silinmeyecek bir görsel şölen sundu. Bursa'nın ev sahipliği yaptığı uluslararası en büyük etkinliklerden biri olan programda Türk Dünyası’nın renkleri, folkloru, giyim kuşamı ve müzik kültürü anlatıldı. Yaklaşık 2 saat süren gösteriler ayakta alkışlandı, hayranlıkla takip edildi.
Gösterilerin "Bursa" bölümünde "Osmanlı Dönemi ve Padişahlar" ile "İznik Çinisi, UNESCO ve Bursa Sanatı", "İpek Yolu, Kervansaray ve Hanlar Merkezi Bursa", "Bursa Göç Teması", "Bursa'nın Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler", "Bursa Karagöz Hacivat" konuları ele alındı.
Programın "Nevruz" bölümünde ise "Kış Sahnesi ve Umay", "Doğanın Uyanışı, İyi-Kötü Ruhların Savaşı, Güneş Ay, Gündüz-Gece", "Göçü Simgeleyen Bahar Mucizesi Kuşlar", "Baharın Gelişi, Yeni Hayat, Yeni Gün", "Nevruz Semenisi", "İpek Böceği, İpek Kozası, Kelebek ve Çiçek", "Bursa'ya Hoş Geldin Nevruz", "Bahar Coşkusu, Mutluluk, Bayram, Neşe, Barış" ve "Nevruz Şarkısı" temalı gösteriler yapıldı.
İzleyiciler etkinlik sonunda sanatçıları uzun süre ayakta alkışladı.