Cenevre’de TÜRKSOY Gala Konseri


 01 Mayıs 2024

Cenevre’de düzenlenen Türk Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen TÜRKSOY Gala Konseri 7 farklı Türk ülkesinden gelen sanatçıların katılımıyla coşku dolu anlara sahne oldu.

WIPI Conference Hall salonunda gerçekleştirilen konsere Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye ve Rusya Fedarasyonu’na bağlı Altay-Saha Özerk Cumhuriyeti’nden gelen sanatçılar izleyenlere Türk Dünyası ortak kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturan Türk müziği ve danslarını keşfetme fırsatı sundular.

Konserin açılış konuşmasında söz alan TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev Cenevre’deki Türk Haftası etkinliklerine artık bir TÜRKSOY geleneği haline gelen “Türk Dünyası Ressamlar Buluşması” etkinliği çerçevesinde TÜRKSOY koleksiyonuna katılan 3000’e yakın resim içinden en nadide parçaların sergilendiği TÜRKSOY resim sergisi ile giriş yaptıklarını belirterek “Kuruluşunun 30. yılını geride bırakan ilk Türk işbirliği teşkilatı olan TÜRKSOY, Türk Dünyası’nın sanatçıları, akademisyenleri ve kültür adamları için bir buluşma noktası hâline gelmiştir. Yaratıcı faaliyetlerin teşvik edilmesi, TÜRKSOY olarak her zaman en önemli önceliklerimizden biri olmuştur. Bunu yaparken temel amacımız şüphesiz zengin Türk kültür mirasını korumak, gelecek nesillere aktarmak ve dünya halkları arasında yeni dostluk köprülerinin kurulmasına katkıda bulunmaktır.” dedi.

Raev konuşmasının devamında ortak kültürün birleştirici özelliğine değinerek dünyanın geldiği noktaya atıfta bulundu ve “Gerçekten de her gün dünyanın bir yerinde halkları ve ülkeleri sarsan yürek parçalayıcı haberler duyuyoruz. Bu sorunların çözümü imkânsız gibi görünse de unutmayalım ki uluslarımızın ruhu ve ortak kültürümüz, tüm bu zorlukların üstesinden gelmede insanlığa yardımcı olabilecek en önemli gücümüzdür.

Tarihimiz boyunca bizi birbirimizden ayıran büyük zorlukların yaşandığı dönemlere rağmen kültürümüz, birleştirici gücüyle biz Türk Dünyası halklarını her zaman bir arada tutmuştur. Hanımefendiler ve Beyefendiler, bugün de güçlü duruşumuzu korumamıza yardımcı olan şey tam da budur. Nitekim kültürün bu birleştirici gücünün, bu dünya üzerinde yaşayan tüm halkların hak ettiği dünya çapında barış ve refahı sağlamak için eşsiz bir kapasiteye sahip olduğuna inanıyoruz.” sözleriyle TÜRKSOY’un ifa ettiği görevin altını çizdi.

Yoğun bir seyirci katılımının gerçekleştiği konser Türk Dili ailesinin farklı lehçelerinde konuşan yedi farklı ülkenin sanatçılarının bir araya gelmesi ile coşku dolu anlara sahne oldu.

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 209. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 209. Sayı