Doğumunun 80. Yılında Ünlü Yazar Samed Behrengi Anıldı


 01 Şubat 2020


Azerbaycan ve İran çocuk edebiyatının ünlü yazarı Samed Behrengi, doğumunun 80. yılında TÜRKSOY tarafından Ankara’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Türk Dünyası’nın UNESCO’su olarak bilinen TÜRKSOY’un ev sahipliğinde 23 Ocak 2020 tarihinde düzenlenen etkinliğe Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden kültür insanları ve sanatseverler katıldı.

Etkinlikte, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Dr. Nazlı Rana Gürel, Dr. Rıza Heyet, Dr. Gamze Gizem Avcıoğlu ve Sayman Aruz birer konuşma yaptı.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı yaptığı açılış konuşmasında, zengin kültürel mirasa sahip Türk toplumlarının dünya genelinde ün kazanmış çok önemli şahsiyetleri yetiştirdiklerini ve bunlardan birinin de aslen Azerbaycan Türklerinden olan ünlü İranlı yazar Samed Behrengi olduğunu vurguladı.

Küçükler için yazılmış görünse de aslında büyüklere yazılmış olan Küçük Kara Balık’ın yazarı olan Samed Behrengi’yi TÜRKSOY çatısı altında saygı, minnet ve şükranla andıklarını kaydeden Çakıcı, yazarın, kısa ömrüne büyük eserler sığdırdığını vurguladı.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu; Samed Behrengi’nin 29 yıllık hayatında 30’un üzerinde eser yazdığına değinerek, bilinçli insanların yetişmesinde çocuk kitaplarının son derece önemli olduğuna ve bu açıdan da Samed Behrengi’nin eserlerinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Samed Behrengi’nin eserlerini daha iyi anlayabilmek için karşılaştırmalı yöntem kullanılması gerektiğine dikkati çeken Dr. Nazlı Rana Gürel, Behrengi’nin eserlerinde kullandığı üslup ve motifler hakkında geniş bilgi verdi.

Samed Behrengi’nin hayatı ve eserleri üzerinde çalışmaları bulunun Selçuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gamze Gizem Avcıoğlu,konuşmasında Behrengi’nin hayatı, edebi yaratıcılığı, eserleri ve bu eserlerde okuyucuya vermek istediği mesajlar hakkında ayrıntılı bilgi sundu.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tebriz Araştırmaları Enstitüsü (TEBAREN) Başkanı M.Rıza Heyet, Samed Behrengi’nin İran yazarları ve aydınları üzerindeki etkisi konusunda konuşma yaptı. Behrengi’nin yetiştiği ortam, İran’ın o dönemdeki siyasi ve ekonomik durumu, Türkçenin yasaklanması ve Behrengi’nin tüm bu olumsuzluklar karşısında direnişi ve şüpheli ölümü hakkında bilgi veren Heyet, onun çağdaş Fars yazar ve aydınları üzerindeki etkisinden bahsetti. Heyet aynı zamanda Samed Behrengi ve Çengiz Aytmatov’u karşılaştırarak her ikisinin de baskıcı bir ortamda yaşadığını, her ikisinin de yabancı dilde eser yazmak zorunda kaldığını ve yine her ikisinin de dünyaca ünlü yazar olduğunu belirtti.

Azerbaycan Yazarlar Birliği Güney Azerbaycan Şubesi Başkanı Sayman Aruz ise, Behrengi’nin de Nesimi gibi hümanist bir yazar olduğunu, hümanizmin Türk edebiyatında önemli yere sahip olduğunu belirtti.

Etkinliğin sanatsal bölümünde ses sanatçısı Ramin Marağalı ve müzik grubu ile “Hazar Azerbaycan Halk Dansları Derneği”nin sanatçıları sahne alarak, Azerbaycan geleneksel müziği ve danslarından örnekler sergiledi.

Etkinliğin sonunda TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, etkinliğe katılan konuşmacılar ve sanatçılara plaket ve sertifika takdim etti.

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 158. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 158. Sayı