HaftanınÇok Okunanları
MUHİTTİN GÜMÜŞ 1
KEMAL BOZOK 2
Osman Çeviksoy 3
FEYZA TUĞÇE FIRAT 4
ZEHRA TAŞDEMİR 5
HİDAYET ORUÇOV 6
HUDAYBERDİ HALLI 7
Sevgili Okuyucu,
Yeni yılınız kutlu olsun.
Türk Dünyası için 2020 yılı önemli isimlerin ve olayların anma ve kutlama programlarının yapılacağı bir sene olacak.
Öncelikle bu sayımızın kapağından kutlamalarına katıldığımız Tonyukuk Abidelerinin dikilişinin 1300. yılı UNESCO kutlama programına alındı.
Bildiğiniz gibi Avrasya Yazarlar Birliği olarak UNESCO Türkiye Genel Kurulu üyeliğini sürdürmekteyiz. Tonyukuk yılının 2020 anma ve kutlama programlarına alınması için ilk teklif sahiplerinden birisi olarak bu yıl bizim için başka bir özelliğe de sahip. Bu konuyla ilgili geniş bir yazıyı bendenizin imzası ile dergimiz sayfaları içerisinde bulacaksınız.
Tonyukuk Bengü Taşları, bütün Türk halkları için büyük öneme sahiptir. UNESCO’nun kutlama programına Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Moğolistan’ın ortak girişimleri ile alındı. Dileriz, 2020 yılı içinde bu güzel tablo bütün Türk Dünyasında önemli etkinliklerle devam ettirilir.
Bu yıl içerisinde önemli bir yıl dönümü de insanlığın ikinci öğretmeni olarak anılan büyük düşünür Farabî’nin doğumunun 1150. Yılı da UNESCO tarafından anma programına alındı. Avrasya Yazarlar Birliği olarak, büyük düşünürün adını taşıyan Farabi Üniversitesi ve Hollanda’da faaliyet gösteren Türkevi ile birlikte Farabî’nin hayatı ve düşünce dünyasını anlatan bir eseri İngilizce olarak yayınladık. Yıl içerisinde kitabın tanıtım toplantılarını hem de Farabî’yi anlatan paneller düzenlemeyi planlamaktayız.
Türk Dünyasının UNESCO’su olarak nitelendirilen Türk Kültürü Ortak Yönetimi TÜRKSOY ise 2020 yılını büyük şair ve düşünür Abay’ın doğumunun 175. Yılı dolayısıyla Abay yılı ilan etti. Kazak edebiyatının kurucusu büyük şair Abay’ın doğumunun 175. Yılı etkinlilerine bizler de önemli çalışmalarla katılmayı planlıyoruz. Kardeş Kalemler Dergimiz bir özel sayı hazırlayacak ve uluslararası bilim adamı ve yazarların katılımları ile abidevi bir Abay kitabı yayınlamayı çalışma programımız içine aldık.
Değerli okuyucu,
Avrasya Yazarlar Birliği olarak önemsediğimiz çalışmalarımızdan Yazarlık Atölyeleri bu yılda yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. Geçen yıl Ankara’da yaptığımız yüz-yüze atölyelerin yanına Balkan Yazarlar Birliği işbirliği ile Online Yazarlık Atölyelerini eklemiştik. TİKA’nın destekleri ile başlayan bu çalışmamız bu yıl da genişleyerek devam etmektedir. Ayrıca yazarlık eğitimini Almanya’da yaşayan gençlerimize de ulaştırmayı planlıyoruz. Bir büyük müjde de Ankara dışında yaşayıp atölye çalışmalarına katılamayan dostlarımız için: Bu yıldan itibaren Online Yazarlık Atölyesi Türkiye için de faaliyetlerine başlayacak. Artık istekliler için ülkemizin hangi şehrinde olursa olsunlar, bu eğitimi alma imkanına kavuşacaklar.
Bu güzel haberlerle hepinizi sevgiyle selamlıyoruz.