HaftanınÇok Okunanları
MERYEM HAKİM 1
Osman Çeviksoy 2
HİDAYET ORUÇOV 3
KEMAL BOZOK 4
ŞEFA VELI 5
NIKA ZHOLDOSHEVA 6
HUDAYBERDİ HALLI 7
Sevgili Okuyucu,
Derdmend’i bilir misiniz? Şair Derdmend’i..
Ya Zakir Remiyev adını duydunuz mu?
Başka dergilerin okuyucuları bu isimleri duymamış olabilirler ama Kardeş Kalemler bu isimleri duymalı ve çoktan baş tacı etmeliydi.
Kardeş Kalemler Dergisi ve Avrasya Yazarlar Birliği olarak bu sorumluluğumuzu çok şey borçlu olduğumuz o büyük insanın doğumunun 160. yılında ancak yerine getirebiliyoruz. Geç olsa da Türk Dünyasının bu büyük evladıyla sizleri tanıştırabilmekten son derece bahtiyarız. Bizim ve Türk Dünyasına değer verdiğini düşünen herkesin, her vesileyle Derdmed veya Zakir Remiyev adını anmak, yaşatmak ve yaymak borcumuz var. Tataristan’ın yetiştirdiği bu büyük yürekli şair, hayırsever, vatansever şahsiyet hakkında elinizde bulunan özel sayının hazırlanmasında özel gayretleri olan Prof. Dr. Ramilla Yarullina başta olmak üzere tüm emeği geçenlere, huzurlarınızda bütün samimiyetimler tekrar teşekkür ediyorum. Öyle sanıyorum ki, Kardeş Kalemler’in Doğumunun 160. Yılında Dertmen Özel Sayısı, bugüne kadar Türkiye’de bu önemli şahsiyet hakkında yayınlanmış en geniş malumat olacak.
Derdmend, Zakir Remiyev’in mahlası.
Derdmend, imzasıyla bugün bize bin mısraya yakın şiir yadigâr kaldı.
Ama Zakir Remiyev’den bir dönem Türk Dünyasını ayağa kaldıran Tercüman, Vakit gibi gazete ve Şura gibi dergiler kaldı.
Remiyev, Vakit Gazetesi ve Şura Dergisinin doğrudan sahibiydi. Bu gazete ve dergi etrafında toplanan Rızaettin Fahrettin, Fatih Kerimi, Sadri Maksudi, Zeki Velidi gibi pek çok aydının da destekçisi idi. Ama onun daha İsmail Gaspıralı’ya Tercüman Gazetesi için verdiği desteği de özellikle belirtmeliyiz. Tercüman yayına başlamadan Gaspıralı’ya destek için verdiği sözü sonuna kadar tutan Zakir Remiyev, ceditçilik tarihinin en önemli kahramanlarındandır.
Derdmend’in şiirlerinin önemli bir bölümünü Dergimiz Genel Yayın Yönetmeni Ali Akbaşgünümüz Türkçesine uyarladı. Üzerinde çalıştığı Derdmend’in başka şiirleri de var. Onları da çalışmalar tamamlandıkça sizlere ulaştıracağız.
Bu vesileyle Doğumunun 160. Yılında Derdmend’e yani Zakir Remiyev’e rahmet diliyoruz.
Türk milleti onu unutmadı ve asla unutmayacak.