Editörden


 01 Haziran 2024

Sevgili Okuyucu,

Yeni bir sayıyla sizleri selamlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim.

Son zamanlarda Kardeş Kalemler’in  Editörden yazılarının her birinde güzel haberler ve yorumları sizlerle paylaşmaktan duyduğum memnuniyeti de ayrıca ifade etmeliyim.

Bu ay sizlerle bir Avrasya Yazarlar Birliği kuruluşu olan Bengü Yayınlarının büyük başarısını sizlere iletmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi Bengü Yayınları, Türk Dünyasından edebî ve ilmî kitaplar yayınlayan bir ihtisas yayıncılığı yapmaktadır.

2007 yılında ilk kitabımız Kazak  Kaharlı Altay’la başlayan yolculuğumuz 500. Kitabımızla devam ediyor.

Kaharlı Altay, büyük kahraman Osman Baturun hayatını anlatan biyografik bir romandı. M. Hakim’in çevirisi ile yayınlana eser, okuyucuda geniş bir karşılık buldu ve çok okundu. Okuyanlar Osman Batur’un hayatı ile birlikte Altay coğrafyasını, Doğu Türkistan illerini de yakından tanımış oldular.

Azerbaycan’ın ve Türk dünyasının büyük şairi Aliekber Sabir’in ölümsüz eseri Hophopname ise Bengü Yayınlarının 500. Kitabı olarak yayınlandı. Büyük Türkolog Doç.Dr. Seyfettin Altaylı’nın yayına hazırladığı eser, günümüzde de Azerbaycan’ın ve Türk dünyasının ahvalini yansıtmaktadır.

Böylelikle tarihte ilk kez bir yayınevi Türk dünyası edebiyatlarından 500 kitaplık bir katalog oluşturdu.

Bunu bizlere lütfeden rabbimize binlerce şükrediyoruz.

Eserlerinin Bengü Yayınlarından çıkması için gönderen yazarlarımıza, şairlerimize, çevirmenlerimize ve editörlerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.

Bengü Yayınları 2007 yılında çıktığı bu yolculukta her yıl ortalama otuza yakın kitap yayınlamıştır.

Bunların arasında şiir, hikaye kitapları, romanlar, araştırma eserleri var.

Bu kitapların arasında bazı eserler yazıldıkları ülkede yayınlanmadan Türkiye’de yayınlandı. Örneğin Anar’ın Kerem Gibi kitabı ilk kez Türkiye’de yayınlandı sonra Azerbaycan’da okuyucuyla buluştu.

Yine Tataristan’da Roza Tufitullova kaleme aldığı Gülsüm  romanı da Tataristan’dan önce Ankara’da Bengü Yayınları arasında çıktı.

Sosyal medyadan ve basından Gülsüm romanının çıktığını öğrenen okuyucular Kazan’ın o güzel kitapçısı Tataristan Neşriyata gidip kitaptan satın almak istediklerini söylemişler. Oradaki görevliler bu talepleri hayretle karşılar. Neden sonra anlaşılır ki, Gülsüm romanı Türkiye’de yayınlanmıştır.

Bengü Yayınlarının bir örnek olmasını diğer ülkelerde de benzer yayınevlerinin açılmasını temenni ediyoruz.

Bengü Yayınlarının bu başarısına emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyoruz.

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 210. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 210. Sayı