HaftanınÇok Okunanları
Ayşe Solmaz 1
ONUR BELLI 2
OĞUZ ALPARSLAN ÇATAL 3
HATİRA Guliyeva 4
PAUL BADY 5
EDUARD MİJİT 6
HUDAYBERDİ HALLI 7
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın kuruluşuyla birlikte ortak kültürel hazinemizi koruyarak gelecek nesillere aktarmak adına gerçekleştirilen çalışmaları bir çatı altında toplama fırsatı yakaladık. Türk dünyasının kalbinin attığı yer adını verdiğimiz bu çatı, bugün Türk dünyası’nın UNESCO’su olarak adlandırılmakta.
TÜRKSOY’un bugünkü başarısında üye ülkelerimizin vermiş olduğu desteklerin yanı sıra işbirliklerimiz çok önemli bir paya sahip.
TÜRKSOY’da göreve başladığım 2008 yılından bu yana kurumsal işbirliklerimizi arttırmak adına pek çok girişimde bulundum. Birleşmiş Milletler, UNESCO, ISESCO gibi saygın kuruluşlarla gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri neticesinde bugün dünyanın dört bir yanında etkinlikler gerçekleştiren, sesi her zamankinden daha çok duyulan bir teşkilat olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Tamamen sivil bir insiyatifin sonucu olarak ortaya çıkan Avrasya Yazarlar Birliği, ortak hedeflerde buluştuğumuz, sık sık yollarımızın kesiştiği, bizler için özel bir sivil toplum kuruluşu. Çalışmaları ve yayınlarıyla edebiyat dünyamızın zenginliğini tüm dünyaya taşıyan AYB, Tarihî kültürel ve sosyal bağlarla birbirine bağlı ülkeler, topluluklar ve kişiler arasında kültürel ilişkilerin arttırılmasında önemli bir paya sahip. Uluslararası Kongreler, hikaye-tiyatro eseri yarışmaları gibi etkinliklerin yanı sıra Türk Düyasında Yılın Edebiyat Adamı unvanının takdim edilmesi gibi pek çok etkinliği ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz AYB’ne göreve geldiğim andan itibaren destek olmaya çalıştım. Bugün, AYB bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara ve yayınlara baktığımızda Türk edebiyatı başlığı altında oluşan külliyat desteklerimizin boşa gitmediğinin en güzel örneği. Bu külliyatın başta gelen parçalarından birisi ise Kardeş Kalemler Dergisi. Sahip olduğumuz kültürel hazinenin farklı dil ve lehçelere çevrilerek üye ülkelerimizde yayınlanması, eser sahiplerinin ülkelerimizdeki bilinirliklerinin artması ve ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin derinleşmesi TÜRKSOY olarak bizlerin öncelik verdiği alanların başında gelmiştir. 100. sayısına ulaşan Kardeş Kalemler Dergisi geçmiş sayılarıyla Türk kültürüne ışık tutan, edebiyatımızın usta kalemlerinin TÜRKSOY üyesi ülkelerce tanınır hale gelmesini sağlayan özel bir yayındır. İnsanlığın en köklü dillerinden birisi olan Türkçenin bütün lehçe ve şivelerinde konuşan halkların yazarlarının birbirlerinin eserlerini tanımalarını sağlayan bu güzide eserin 100. sayısına ulaşması Türk dünyası gönüllüleri için bir sevinç kaynağıdır. Modern edebiyatımızda yazarlarımız, şairlerimiz, ressamlarımız eserlerinde her geçen gün ortak kültürel motiflerimize daha fazla yer vermeye başlamış, biriken külliyat paslanmaya yüz tutmuş kalemlere, zihinlere ve gönüllere ilham kaynağı olmuştur. Kardeş Kalemler dergisi ilk sayısından bu yana yeni yeteneklerin keşfedilmesine de vesile olmuş, değerli yazarlarımızı bizlere tanıtmıştır. Avrasya coğrafyasında okunan bir dergi yaratmak ve bu yayını 10 yıla yakın bir süredir ayakta tutmak kolay bir iş değildir. Bu süreci başarıyla yürüten Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Kardeş Kalemler Dergisi Editörü Ali Akbaş’ın nezdinde Türk dünyası sevdalılarından oluşan Avrasya Yazarlar Birliği ve Kardeş Kalemler Dergisi çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde yoğun işbirliğimiz yeni başarılara vesile olacaktır. Kuşkusuz ki başarılarımız evrensel barışa ve kültürel gelişime eşsiz katkıda bulunmaya devam edecektir. Nice 100 sayılara.