Kardeş Kalemler Dergisi Nizamî Özel Sayısı Tanıtım Toplantısı Yapıldı


 01 Ekim 2021


Azerbaycan Bilimler Akademisi Nizami Gencevî Edebiyat Enstitüsü, Nizami Gencevi’ye ithafen “Kardeş Kalemler ”dergisinin özel sayısının tanıtım toplantısı 14 Eylül 2021 günü saat 13.00 de yapıldı. Online sunuma Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Türk Konseyi Aksakallar Komitesi Türkiye Aksakalı Prof.Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Orhan Söylemez, AYB Genel Başkan Yardımcısı Osman Çeviksoy ve Türkiye’den diğer aydınlar katıldı.

Etkinliğin Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü Genel Müdürü Ak. Prof. Dr. İsa Habibbayli tarafından açılış konuşmasına Akademi ve Enstitüde bu doğrultuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, Nizami Gencevi’nin bağımsızlık ışığında Azerbaycan şairi olarak araştırılmasına ve tanıtılmasına dikkat çekti. Habibbeyli, “Maalesef Nizami’nin milliyeti hakkında hala gereksiz görüşler var. Bu anlamda “Kardeş Kalemler” dergisinin bir sayısının Nizami Gencevi’ye ithaf edilmesi tarihi bir olay olarak değerlendirdi. Kardeş Kalemlerin bu sayısı dünyada Nizami Gencevi’ye adanan ilk özel sayıdır. Derginin bu sayısında Azerbaycan bilim adamlarının eserlerinin yanı sıra Türk yazarların makalelerine de yer veriliyor. Bu eser, düzen araştırmalarına yetkili bir hizmet olan Nizami için ortak bir yayındır. Derginin bu sayısını Azerbaycan hükümet yetkililerine ve Türkiye Büyükelçiliğine gönderdik. Enstitümüz çalışanı Tahmina Badalova’nın Nizami Gencevi’ye ithafen konuyla ilgili büyük bir makalesi “Adabiyyat Gazetesi”nde yayımlandı.”

Daha sonra Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar bu yayını çok önemli bir olay olarak nitelendirdi. Nizami Yılı’nın önemli olaylarından birinin de “Kardeş Kalemler” dergisinin bir sayısının Nizami’ye ithaf edilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Nizami’nin Türk şairi olarak bir Türk dergisinde sunulmasını başarılı bir adım olarak nitelendirdi.

Nizami Araştırmaları Bölüm Başkanı Nushaba Araslı, bu yayını Türk halklarının, özellikle de Türk toplumunun Nizami’ye katkısı olarak nitelendirdi.

Türk Dünyası Aksakallar Meclisi’nin Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Mustafa İsen, Nizami’yi dünyaya bahşedilmiş bir deha olarak nitelendirdi. Dünyada 1000. ve 880. yıl dönümlerini kutlayacak çok az dahi olduğunu vurguladı. Nizami Gencevî gibi Türk halklarının bin yıllık geçmişi olan dehaları vardır.

Muhammed Fuzuli’nin adını taşıyan El Yazmaları Enstitüsü Müdürü Teymur Kerimli, derginin bu sayısını Azerbaycan Zaferi’nin devamı olarak değerlendirdi: “44 günlük savaş zaferle sonuçlandı ve manevî savaşımız devam ediyor. Bu nedenle her zaman Türk kardeşlerimizin yanında olmalıyız. Bu dergi gelecekteki zaferlerin temellerini attı.”

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı ve 525. Gazete Genel Yayın Yönetmeni Raşad Macit, “Kardeş Kalemler” dergisinin Türk dünyası ve Azerbaycan’da edebî ve kültürel bağların gelişmesine katkılarından bahsetti. Avrasya Yazarlar Birliği’nin, özellikle de başkanı Yakup Ömeroğlu’nun, son on yılda Türk halklarının edebiyatını tanıtmak için büyük bir iş çıkardığını hatırlattı. Türk devletleri arasında yayılan derginin ve genel yayın yönetmeninin Azerbaycan’a karşı özel bir tutumu olduğunu söyledi. Örnek olarak, Türkiye’deki Bengü Yayınlarında bugüne kadar Azerbaycan’a ait 50’den fazla kitabın yayınlandığını kaydetti.

Sunumun konukları Prof. Dr. Orhan Söylemez, Aygun Babashova, Zahra Allahverdiyeva, Tahmina Badalova, Yelena Teyer, Parvana Isayeva, Profesör İmamverdi Hamidov ve diğerleri çalışmanın özel öneminden bahsettiler.

Son olarak, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı, “Kardeş Kalemler dergisinin Editörü Yakup Ömeroğlu, katılımcılar arasında Kazakistan, Kosova, Kırım ve diğer yerlerden aydınların olduğunu söyledi. “Kardeş Kalemler” dergisinin iş birliklerinin ilişkilerimizi daha da güçlendirmeye devam edeceğini kaydetti. Derginin ilk sayısı çıktığından beri akademisyen İsa Habibbeyli’nin desteğini her zaman hisset- tiklerini vurguladı. Verimli işbirliğinin devam edeceğine olan inancını dile getirdi.

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 178. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 178. Sayı