HaftanınÇok Okunanları
Gülzura Cumakunova 1
HİDAYET ORUÇOV 2
HUDAYBERDİ HALLI 3
Emrah Yılmaz 4
UFUK TUZMAN 5
KEMAL BOZOK 6
Osman Çeviksoy 7
2021 yılında KazakistanCumhuriyeti’nin bağımsızlığının 30. yıldönümü Kazakistan ve Türkiye’de geniş çapta kutlandı. Dünyanın dört bir yanındaki Kazakistan Büyükelçilikleri ülkemizin bağımsızlığı onuruna üst
düzey törenler düzenledi.Bu bağlamda, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği kardeşTürkiye’nin desteğiyle Anadolu’da birçok etkinlik gerçekleştirildi.
Kazakistan ile Türkiye arasındaki kültürel ve eğitim alanlardaki ilişkiler, bağımsızlığımızın ilk günlerinden itibaren yoğun bir şekilde gelişmektedir. Özellikle Türkiye Yazarlar Birliği’nin desteğiyle iki ülkenin tanınmış yazar ve şairlerin yüzden fazla eserleri Türkçe ve Kazakçaya çevrilerek okuyucularına kavuştu ve büyük şairlerimizin anıtları da dikildi.
Kazak tarihi birçok parlak sayfadan oluşmaktadır. Bağımsızlık, en değerli varlığımız, asırlık tarihimizin doruk noktasıdır.
Bu parlak dönemlerden biri de geçen yüzyılın başında Alaş hareketi altında birleşen aydın ve şahsiyetlerimizin Kazak milletinin bağımsızlığına kavuşmak için verdikleri bitmek bilmeyen mücadeledir. Bu yıl Alaş hareketinin güçlü liderlerinden biri olan, milli eğitimin kurucusu, şair, tercüman Ahmet Baytursınulı’nın 150. yıl dönümüdür.
20. yüzyılın başındaki ulusalkurtuluş hareketinin liderlerinden biri, devlet adamı, Kazak dilbiliminin kurucusu, ulusal yazı reformcusu, aydın Ahmet Baitursınulı, milletinin özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele etmiştir. Ahmet Baitursınulı, Kazak kültürünün dünyaya tanınması yolunda yoğun çalışmalar yapmıştır.
Amacına ulaşmanın kestirme yolun eğitimden geçtiğini sürekli dile getirdi ve hayatının önemli bir bölümünü eğitim alanına adadı. Uzun yıllar öğretmenlik yaptı, okula gerekli ders kitaplarını hazırladı, zengin Kazak kültür ve edebiyatını gelecek nesillere aktarmaya çalıştı. Bu alandaki en önemli çalışmalardan biri de Arap harflerine dayalı Kazak alfabesidir. Böylece Kazakçanın yazı dili haline gelmesinin önünü açmaktadır. İkincisi, yabancı kelimelerin Kazakçadaki karşılığını bulmaktır.Ayrıca uzun yıllar Kazak milletinin sosyal ve siyasi hayatına damgasını vuran “Kazak Gazeti” adlı gazetesinde editör olarak çalıştı.
Bu yıl Kazak ulusun üstadı Ahmet Baitursınulı’nın doğumunun 150. yıldönümü vesilesiyle, Türkçe konuşan halkların kültürünü, edebiyatını ve geleneklerini geniş çapta tanıtan ünlü “Kardeş Kalemler” dergisinin Eylül sayısının Ahmet Baitursynul’a ithaf edilmesi kültürel ve eğitimsel bağlarımızı daha da güçlendirecektir.
Aynı zamanda, Ulusun öğretmeni Ahmet Baitursynuly’nin 150. yıldönümü münasebetiyle “Kardeş Kalemler” dergisinin özel sayısının yayınlanmasına katkıda bulunan Kardeş Kalemler Dergisi Editörü ve Avrasya Yazarlar Birliğ iBaşkanı Sayın Yakup Ömeroğlu’na Kazakistan Büyükelçiliği adına en içten teşekkürlerimi sunuyor ve Türk Dünyasının geleceği için çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.