HaftanınÇok Okunanları
Kader Pekdemir 1
HİDAYET ORUÇOV 2
ELMİRA ACIKANOAVA 3
Kardeş Kalemler 4
Gülzura Cumakunova 5
Emrah Yılmaz 6
KEMAL BOZOK 7
Aniden aramızdan ayrılan Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu için Ankara Hacı Bayram Veli Camii'nde dün cenaze töreni düzenlendi. İkindi namazını müteakip kılınan cenaze namazı törenine; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, 58.T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf, Ankara Altındağ Kaymakamı Cumali Atilla, 25. Ve 26. Dönem Sakarya Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve TYB Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Nevşehir Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, TRT Avaz Genel Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Yeni Balkan sahibi ve BALKAN Yazarlar Birliği Başkanı Mürteza Sulooca, Gönüllerde Birlik Vakfı Genel Başkanı Mahir Damatlar, Kırım Tatar Milli Meclis Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Ukrayna Hayat Vakfı Başkanı İsmet Yüksel, Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı Başkanı Sefa Gür, Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya'dan çok sayıda akademisyen, siyasetçi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK ÖNCELİĞİYDİ
Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Ömeroğlu, Türk Dünyası için önemli bir yazar, önemli bir dava insanıydı.
1993 yıllarından itibaren Dünya Türk Gençler Birliği teşkilatı ile Türk Dünyasındaki gençler ile yakın temas kurmaya çalışarak onlara milli şuur kazandırmaya çalışmıştı. Türk Ocaklarında yöneticiliğinin yanı sıra, iki dönem Türkiye Yazarlar Birliği Başkanlığı da yapmıştı.
Merhum Ömeroğlu vefatı öncesi Avrasya Yazarlar Birliğini arkadaşları ile birlikte kurarak onun Genel Başkanlığını yürütüyordu.
Orta Asya’dan Kafkasya'ya Kafkasya'dan Balkanlara, Uzak Doğuya Türk Dünyası ve Soydaş Akraba toplulukların münevver gençliğini yetiştirmek ve dilde, fikirde, işte birlik sağlamak için bir ömür yaşadı. O da tıpkı Mehmet Akif Ersoy gibi Veteriner Hekimdi. Mehmet Akif Ersoy'un ülkesi Kosova'yı da dahil ederek Balkanlarda yeni genç Akifler yetişsin diye TİKA ile Üsküp Merkezli Balkan Yazarlık Atölyeleri Çalışmalarına destek oluyor yeni irfan askerlerinin Türk Dünyasına kazandırılması için mücadele ediyordu.
Türk Dünyasının geleceğini gençlerin ellerinde görüyor, onlara değer vererek Türk Dünyasında kültürel işbirliğinin ve birlikteliğin gençler ile yaşatılmasına inanarak Genç Kalemler Dergisini çıkartıyordu. Mekânı cennet olsun.
Dostluklar Neyle Ölçülür?
Dostluklar ya da ömürler yıllarla mı sayılıyor, yoksa yaşananlarla, bıraktığınız izlerle mi, diye sorsanız, tabi ki ikincisi deriz. Ömeroğlu ile de işte böyle bir bağ oluşmuştu aramızda. Biz iki Türk, Hollanda’da tanışmıştık, ben o dönem Yeni Balkan’ı kurmuş dava peşinde koşuyordum. Ömer Bey ise delikanlı, samimi gülüşlü ve Türk dünyası için bir şeyler yapma yüreği ile yanan bir Türk hizmetkarı. İlk tanışmamızdan sonuç olarak, 13. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı 2007 yılında Ohri, Makedonya’da yapıldı.
Yıllar geçti aradan, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle 2015 yılında, Balkan Yazarlar Birliği Derneği kurulurken Yeni Balkan ofisinde, Yakup Bey vardı yanımızda. Yıllar 2019’un baharını gösterdiğinde yine Yakup Bey ekibini almış Türk Dünyasında bir ilke imza atmak için Üsküp’teydi. Balkan Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin iş birliğinde başlatılan “Online Yazarlık Atölyesi” başladı, bu girişim yazarlığa ilgi duyan gençler için yeni imkanlar açıyordu. Ankara’ya gitmeden Balkan gençleri en iyi hocalardan ders alacaktı. Ankara’dan mezun olacaklardı yeni nesil yazarlarımız. Online Yazarlık Atölyesi ile Türkiye’nin yetişmiş yazarları internet teknolojilerinden yararlanarak Balkanlar’da edebiyata yetenekli gençlerle yazarlık eğitimi yapacaktık. Böylelikle bölgede yeni yazarlar yetiştirilerek veya mevcutların seviyeleri geliştirilerek Türkçenin ve Türkçe edebiyatın bölgede yaşamasına katkı sağlanacaktı. TİKA’nın da desteği ile adım attık ve büyük adımlara vesile olduk, başta Yakup hocanın ve atölye hocalarının sayesinde. Bugün onlarca gencimiz, “kitabı olan atölye mensubu” olarak gurur duyuyorlar. Onlarca eser yayınladı bu gençler. Pandemi döneminde herkes kapalı kapılar arkasında pandemi geçsin diye beklerken, bizim gençler üretti eser sahibi oldu. İki dönemde toplanan yazılardan oluşan ortak eserler Makedonya ve Türkiye Meclis Başkanları önünde tanıtıldı ve bu gençler ödüllendirildi. Bir yıl önce yine ekibi ile değerli atölye hocaları ile Makedonya ve Kosova ziyaretleri esnasında liseleri dernekleri ziyaret ederek gençlerimize ilham oldular.
Tabi ki bu yazı yaptıklarını tek tek anlatma amacı gütmüyor. Kimle selamlaştıysa, tebessümünden etkilenmeyen yoktu. O sıcak samimi dostluğu hissetmemek mümkün değildi. O yüzdendir ki, göç haberi alınınca çok sayıda insanın kalbi derin bir acıyla yandı.
Ölüm vardır, hazırlanıp beklersin Azrail’le buluşmayı; ölüm vardır, seni henüz yolda iken yakalar. Sevdiklerinden, dostlarından ve en önemlisi insanlığa olan katkından alıkoyar. Daha atacağımız çok adım vardı, daha dokunacağımız çok yürek vardı Yakup Hoca ile birlikte. Balkanlardaki Türk Yüzyılının Yazarlarına omuz verecektik, en iyi şekilde kendilerini yetiştirmeleri için. Ama tabi ki bu bir son değil, aynı yoldan kaldığımız yerden genç filizlerimizle, değerli hocalarımız ile yürümeye devam edeceğiz.
Başta Türk Dünyası olmak üzere, Avrasya Yazarlar Birliği ve üyelerine, ailesine başsağlığı diler, “Mekânın cennet olması” duaları ile.