Sibirya Sesleri Albümü Budapeşte’de Tanıtıldı


 01 Kasım 2021


TÜRKSOY tarafından Türkçe, Macarca ve İngilizce dillerinde özel bir kitapçık ile dijital ortama aktarılarak sanatseverlerle buluşturulan Sibirya Sesleri isimli albüm, 25 Ekim 2021 tarihinde Budapeşte’de düzenlenlenen etkinlikle tanıtıldı.

TÜRKSOY ve Türk Konseyi Macaristan Temsilcilik Ofisi’nin iş birliğinde düzenlenen toplantıya T.C. Budapeşte Büyükelçisi Sayın Ahmet Akif Oktay, Türk Konseyi Macaristan Temsilcilik Ofisi Direktörü Büyükelçi Dr. Janos Hovari, Kazakistan Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçiliği Baş Katibi Yedil Myrzakhanov, Budapeşte Yunus Emre Enstitü Müdürü Mustafa Aydoğdu ve Macaristan Dışişleri Bakanlığı Eski Müsteşarı Andras Kelemen katıldı. Tanıtımda Sibirya Türk ve Moğol halklarının etnik müziği ile destan anlatım geleneği hakkında Dr. Dávid Somfai Kara ve Dr. István Sántha kısa bir sunum gerçekleştirdi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, etkinlikte yaptığı açış konuşmasında, “Güney Sibirya Türk dillerinden Hakasça, Altayca, Şorca ve Teleütçe geleneksel destan anlatma ve gırtlaktan türkü söyleme sanatı anlamında hay, Tuvaca ise höömey olarak bilinen ozan kültürüne TÜRKSOY büyük önem atfetmektedir. Bu albümün Türkçe olarak yayımlanması aslında TÜRKSOY’un Türk Dünyası’nın destancılık geleneğinin korunması ve tanıtılmasıyla yakından ilgilenmesinin bir yansımasıdır. TÜRKSOY’un önemsediği ve tanıtılması için büyük gayret sarfettiği Sibirya ve Orta Asya Türk kültürü alanında Macar bilimci ve araştırmacıların katkılarını unutmamak gerekir.” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Macar sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği albüm tanıtımının kapanışında Macar ve Türk Müzisyenlerin Altay Telengit “Maadai Kara” ve Tuva “Bagai Ool” epik destanlarında kesitler icra edildi.

Etkinliğin sonunda Ural-Altay halklarının kültürü ve Şamanizm hakkında yapmış oldukları araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mihaly Hoppal ve Dr. István Sántha’ya TÜRKSOY Gyula Nemeth Hatıra Madalyonu takdim edildi. 

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 179. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 179. Sayı