HaftanınÇok Okunanları
MERYEM HAKİM 1
Osman Çeviksoy 2
HİDAYET ORUÇOV 3
KEMAL BOZOK 4
ŞEFA VELI 5
NIKA ZHOLDOSHEVA 6
HUDAYBERDİ HALLI 7
Bu sene ülkemiz muteber bir festivale ilk defa ev sahipliği etti. 20-22 mayıs tarihinde TÜRKSOY Uluslararası Türk Medeniyeti Teşkilatı, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlılığı’nın desteğiyle düzenlenen "TÜRKSOY" II. Uluslararası Öğrenci Performans Festivali, sadece gençleri bir araya getirmekle kalmıyor, Türk dili konuşulan ülkelerde yetişen sanatçılar aynı zamanda tüm Türk kültürünün uluslararası düzeyde tanıtılmasında da önemli rol oynuyor.
Festival günlerinde başkentimize konuk olan TÜRKSOY Genel Sekreteri, Kırgız Cumhuriyeti Halk Yazarı Sultan Raev’e bu konuda sorular sorduk:
-- Sayın Rayev, öncelikle TÜRKSOY II Uluslararası Öğrenci Gösteri Festivalinden bahsetmek istiyoruz. Festival fikri nasıl oluştu?
- TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyinin 39. toplantısında genç sanatçılarla ilgili bazı kararlar aldık. TÜRKSOY olarak genç sanatçıların yaratıcı gelişimlerine destek olmak öncelikli konularımızdan biridir. Çünkü ülkelerimizin, kültürümüzün ve sanatımızın geleceği gençlere bağlıdır. Biz de onlara bu yönde elimizden geldiğince destek vereceğiz. TÜRKSOY'a dahil ülkelerde yetişen, sanatın çeşitli dallarıyla uğraşan yetenekli gençlerimizle ilişkilerimiz var. Bu alanda sıklıkla çeşitli projeler hayata geçiriyoruz.
Tiyatro geleneksel sanatımızdır. Türk halklarının büyük tiyatro gelenekleri vardır.
Uluslararası Öğrenci Performans Festivali ilk kez geçtiğimiz yıl Özbekistan'ın Taşkent kentinde düzenlendi. Bu yıl ikincisi Azerbaycan'da yaşanıyor. Bu festival oyunculuk eğitimi alan öğrencilerimiz için yeni bir platformdur. Festivale katılan farklı ülkelerin gençleri birbirlerini daha iyi tanıyor, deneyimlerini paylaşıyor, yakın ilişkiler kuruyor. Bütün bunlar hem onların gelecekteki kariyerlerine hem de Türk kültürünün gelişmesine hizmet ediyor. Bu bakımdan Öğrenci Gösterileri Festivali büyük önem taşıyor.
Dediğimiz gibi genç sanatçılara yönelik projelerimiz çeşitli ve süreklidir. Yıl içinde iki genç ressamın sergisini gerçekleştirdik, bir araya gelmelerini sağladık. Birkaç gün içinde Almatı'da genç sanatçılardan oluşan verimli bir hava yaşandı. Almatı'da Türk dünyasının genç bale dansçılarının festivalini gerçekleştirdik. Festivalimize katılan çok ünlü Türk balet, koreograf, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, genç bale dansçılarımızla ustalık dersleri düzenledi.
Kültür her milletin en büyük zenginliği, varlığını ispat eden unsurudur. Bir milletin gelişmesi öncelikle kültürün gelişmesine bağlıdır. Asırlardır var olan Türk kültürü her zaman bütün dünyaya örnek olmuştur. Uluslararası Türk kültür kuruluşu olarak amacımız, bu zengin ve eşsiz kültürümüzü geniş çapta tanıtmak ve geliştirmektir. Geleceğin gençlerimizin elinde olduğunu biliyoruz. Sağlıklı ve güçlü bir millet istiyorsak kültürü güçlendirmeli, gençliği sağlıklı bir ruhla yetiştirmeliyiz. Bunun için birçok şey yaptık ve yapacağız.
-TÜRKSOY'da altı üye ve sekiz gözlemci ülke yer alıyor. Gelecekte bu sekiz gözlemci ülkeden katılımcılar olacak mı?
- İnşallah, dileğimiz ve arzumuz bu yöndedir. Bu bizim için çok önemli bir konu. Sekiz gözlemci ülkeden altısı Rusya Federasyonu’na, biri Moldova Cumhuriyeti' ne, biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bağlı. Rusya'daki ülkeler kısmen projelerimizin dışında kalmak zorunda kalıyor. Elbette bu durum siyasi sorunlardan da kaynaklanıyor. Yakın gelecekte aramıza katılacaklarına inanıyorum. Çünkü onlarla kökümüz, dilimiz, ruhumuz birdir. Türk halkları olarak her birimizin bir arada olacağına inanıyorum.
-- Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği'ni kurdunuz. Bu birlik bize ne vaat ediyor?
- Çok iyi bir fikirdi ve başarılı bir projeydi. Geçtiğimiz yıl oluşturulan birliğe altı üye ülkenin en önemli sanat üniversitelerinin rektörleri katıldı. Birliğin temel amacı üniversiteler arasında öğrenci ve öğretmen değişimi oluşturmak, Türk dünyası için önemli projelere imza atmaktır. Birliğin dördüncü toplantısını 21 Mayıs' ta Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi'nde gerçekleştirdik. Genç sanatçılarımızın ve öğrencilerimizin eğitim ve kariyerleri açısından çok önemli olan birçok konuyu tartıştık ve önemli kararlar aldık. Bunlardan en önemlisi Sanat burs programıydı. Ayrıca öğrenci değişimleriyle ilgili önemli projeler de görüşüldü. Bu projelerin üniversitelerin birbirleriyle deneyimlerini paylaşarak öğrenmelerinde önemli rol oynayacağına inanıyorum.
-Türk dünyasının genç yazarlarına yönelik projeleriniz var mı?
-- Türk dili konuşan milletlerin genç edebiyatçıları, yazarları ve şairleriyle bir buluşma düzenlemeyi planlıyoruz. Özbekistan'da genç yazarların buluşmasını gerçekleştirdik. Oraya Türk dünyasının her yerinden genç şairler, yazarlar katıldı. Gençlerin kitaplarını yayınlamaya odaklanıyoruz. Kısa bir süre önce TÜRKSOY organizasyonunda Dünya Genç Türk Azerbaycan Yazarlar Birliğinin 25. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Ankara'da çok büyük bir etkinlik gerçekleştirdik. Orada gençlerin kitaplarının sunumu yapıldı.
-- Geçen sene Karabağ' ın incisi Şuşa şehri Türk dünyasının kültür başkenti seçilmiş ve TÜRKSOY bu vesileyle Şuşa'da etkinlikler düzenlemişti. Konuyu genel olarak şöyle koymak istiyoruz: TÜRKSOY ve Karabağ...
- Karabağ, Şuşa Türklerin kadim yurdudur. Biz bu konuya her zaman önem veriyoruz, Karabağ ve Şuşa ile ilgili farklı projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz.
Azerbaycan'ın kültür beşiği Şuşa'nın TÜRKSOY tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle de 2023 yılı kutlanmış ve bu vesileyle Şuşa'da bir dizi etkinlik gerçekleştirilmiştir. Yıl başından sonuna kadar TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO Milli Komisyonları Toplantısı, Harıbülbül Festivali, Fotoğrafçı ve Sanatçı Sempozyumları, fotoğraf, resim ve el sanatları sergileri, Türk Dünyası Medya Forumu, 1. Türk Dünyası Kültür Forumu, Tiyatro Yönetmenleri TÜRKSOY üyesi ülkeler Konsey Toplantısı, TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi Toplantısı, Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği Kuruluş Toplantısı, "Şuşa-2023" yılının resmi açılış ve kapanışı ve daha birçok etkinlik üye ülkelerin kültür bakanlarının, bilim adamlarının, medya temsilcilerinin, kültür adamlarının ve sanatçıların katılımıyla Şuşa'da düzenlenen etkinlik, Şuşa'yı bir kültür şehri olarak dünyaya tanıttı.
Azerbaycanlı yazarların Karabağ hikayelerinden oluşan bir antoloji de yayınladık. Azerbaycanlı ünlü yazar Yunus Oğuz'un Yol adlı romanının sunumunu da gerçekleştirdik.
Ayrıca TÜRKSOY' un Ankara'daki genel merkezinde ve diğer kültür merkezlerinde Azerbaycan Kültür Bakanı ve devlet adamlarının katılımıyla bir dizi etkinlik düzenleyerek Şuşa'nın tarihini ve kültürünü Ankara halkına tanıtma fırsatı bulduk. Şuşa ve Azerbaycanlı liderler, Şuşalı ustalar ve sanatçılar katıldılar.
Ahmet Cevat’ın Çırpınırdın Karadeniz şiirinin 110'uncu yılı kutlanacak. Bu vesileyle Türk dünyasının opera sanatçılarının katılımıyla bir festival düzenleyeceğiz. Her Türk ülkesi bu şiirin üzerine yapılan besteyi kendi dilinde söyleyecektir. Mustafa Kemal Atatürk bu şarkıyı ilk kez Kars' ta duymuş ve çok beğenmiş. Bu şarkının festivalini düzenleyeceğiz. Bugün için toplamda 189 proje planımız var. Hepsini doğru şekilde uygulamaya çalışıyoruz.