HaftanınÇok Okunanları
MERYEM HAKİM 1
Osman Çeviksoy 2
HİDAYET ORUÇOV 3
KEMAL BOZOK 4
ŞEFA VELI 5
NIKA ZHOLDOSHEVA 6
HUDAYBERDİ HALLI 7
Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortak işbirliği kapsamında “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” Bursada “Şuşa Günleri” etkinlikleri
8-9 Aralık, 2022 tarihlerinde Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortak işbirliği kapsamında “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” Bursa'da “Şuşa Günleri” düzenlendi. Vakıf tarafından öne sürülen bu teşebbüs Türk ülkelerinin Liderleri tarafından desteklenerek, Türk Devletleri Teşkilatı'nın IX. Zirve Toplantısı kapsamında Türk devletlerinin Cumhurbaşkanları tarafından kabul edilen Semerkant Bildirisi’nde de aksettirilmiştir. İki gün devam eden “Şuşa Günleri” kapsamında Azerbaycan'ın kültürünü, milli değerlerini ve kıyafetlerini yansıtan etkinlikler hayata geçirildi.
İki gün devam eden birbirinden farklı etkinliklerde - bu yıl 190. yılı kutlanan Han kızı Hurşidbanu Natevan'a adanmış, Vakıf tarafından hazırlanmış belgesel filmin ve Azerbaycanın muğam triosunun eşliği ve Azerbaycanın Devlet Sanatçısı Mehriban Zeki'nin performansı ile edebî-müzikal kompozisyonun, XX. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının klasiği İlyas Efendiyev'in "Karabağname" ("Hükümdar ve kızı") piyesi ve Azerbaycan'ın Halk Yazarı Elçin'in "Kafa" romanından uyarlanan Bakü Belediye Tiyatrosu'nun "Şuşa'da Yüreğim Kaldı" oyununun, dünyaca meşhur fotoğrafçı Reza Deghatinin "Azerbaycan'ın İncisi Şuşa" fotoğraf sergisinin, Azerbaycan'ın tanınmış moda tasarımcısı Gülnare Halilova'nın "Karabağ Milli Giyim Koleksiyonu"nun gösterimi, aynı zamanda Vakfın himayesinde kurulan ve Semerkant Zirvesi kapsamında başarılı performans sergileyen, 7 ülkeyi - Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan'ı temsil eden kadın müzisyenlerden ibaret "Yedi Güzel" müzik grubunun konseri yer aldı.
Bursada “Şuşa Günleri”nin ilk günü açılış töreni ile başladı. Törende Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev ve Bursa Valisi Yakup Canpolat konuşmalar yaptılar.
Törene kardeş Türk devletlerini temsil eden diplomatlar, devlet kurumlarının, medyanın temsilcileri ve Bursa halkı katıldı.
Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın Başkanı Günay Efendiyeva yaptığı konuşmada bu ifadeleri belirtti: “Türk Dünyası Kültür Başkenti” statüsünü layıkıyla taşıyan Bursamız, artık yaklaşmakta olan gelecek yılın başlanğıcına doğru başkentlik unvanını Azerbaycan kültürünün beşiği Şuşa'ya devretmektedir. Bu hususta Türk halklarının binlerceyıllık değerlerini öğrenen, koruyan ve dünya çapında tanıtan Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, Bursa'da “Şuşa Günleri”nin düzenlenmesi teşebbüsünü bulunmuş ve bu öneri Türk devletlerinin Cumhurbaşkanları tarafından desteklenerek, Türk Devletleri Teşkilatı'nın IX. Zirve Toplantısı kapsamında kabul edilen Semerkant Bildirisi’nde de aksettirilmiştir. Bu teşebbüs aynı zamanda yeni ve güzel bir geleneğin başlangıcı da sayılabilir.
Düzenlenen etkinlikler vasıtasıyla Azerbaycan'ın incisi, Karabağ'ın baş tacı, Türk Dünyasının ayrılmaz parçası Şuşa'nın zengin tarihinin, kültürünün ve sanatının kokusu Bursa'da duyulacak, hem de Türk halkları Şuşa'yı daha geniş kapsamda tanıyacaktır.
Karabağ Hanı Penah Ali Han'ın 270 yıllık emaneti, doğal güzelliklerin meskeni olan Şuşa'nın azat edilmesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Ali Baş Komutan İlham Aliyevin liderliğinde 44 günlük savaşın sonunda kazanılan "Kutsal Zafer"in zirvesidir. Şuşa - 30 yıllık hasretin sona erdiğini bildiren en güzel müjdedir. Milli hisslerin, gururun ve liyakatın tantanasıdır. 8 Kasım'ın Azerbaycan'ın tarih salnamesine altın harflerle Zafer Günü olarak yazılmasıdır.
2022.yılı Azerbaycan'da "Şuşa Yılı" ilan edilmiştir. Şuşa beşeri mirasa benzersiz eserler bahş etmiş seçkin aydınların, şairlerin, yazarların, bestecilerin, sanatçıların dünyaya göz açtığı mekandır. Vagif’i, Natevan’i, Mir Möhsün Nevvab’ı, Necef Bey Vezirov’u, Gasim Bey Zakir’i, Üzeyir'i, Bülbül’ü, Han Şuşinski’ni, Cabbar Garyağdi oğlu’nu, Raşid Behbudov’u ve daha nice büyük şahsiyetleri koynunda yetiştiren, bağrına basan Anne'dir.
2 yıl önce Karabağ uğrunda hakk savaşında Türkiye'nin Azerbaycan'a manevi desteği bütün dünyaya gösterildi. Şuşa gerçek bir kardeşlik örneğidir. Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında dik duruşudur. Yakınlığın sergilenmesidir. İki büyük liderin imzaladıkları tarihtir. Yaraların iyileşmesidir. Yeni bir başlangıçtır. Parlak geleceğe olan inançtır. Şuşa Türkistan'dır, Bursa'dır, Oş'tur, Semerkant'tir, Merv'dir. Türk Dünyasının ayrılmaz parçasıdır. Bizi birleştiren değerdir.
Vakıf tarafından gösterilen bu teşebbüsün amacı, bugün özgür olan Şuşa'nın - Karabağ'ın tarihi ve kültürel mirasının tanıtılmasının yanı sıra, hem de Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kültürel ilişkilerin daha da derinleştirilmesi, Türk halklarının birbirine daha da yakınlaştırılması, dayanışmasının kuvvetlendirilmesidir. İnanıyorum ki, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın faaliyetinin bir parçası olan Bursa'da "Şuşa Günleri" Türk birliğinin güçlenmesine de katkı sağlayacaktır”.
Törenin sonunda Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Bursa'da "Şuşa Günleri"nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür sertifikaları ve özel hediyeler takdim etti.
İlk etkinlikte “Şuşanın tek incisi” adlı belgesel filmin galası yapıldı. Film, 2022de 190. yıldönümü kutlanan Azerbaycan'ın seçkin şairi Karabağ Hanlığının son varisi, Hurşidbanu Natevan'ın hayatı ve eserlerine adanmıştır. Filmin senaryosunda şairin yanı sıra Şuşa'nın tarihi, şehrin işgal sırasında dağıtılması, şanlı Zaferin ardından Azerbaycanın Karabağ'da gerçekleştirdiği restorasyon ve kuruculuk çalışmaları, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in fikirleri ve Şuşa Beyannamesi hakkında bilgiler verildi.
Filmin ardından muğam triosunun: tarda Azerbaycanın Onur Sanatçısı Sahib Paşazade, kamançada Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisinin solisti Fariz Hüseynov, Azerbaycan Devlet Televizyonunun ve Uluslararası Muğam Merkezinin solisti Günay İmamverdiyevanın eşliği ve Azerbaycanın Devlet Sanatçısı Mehriban Zekinin performansı ile Hurşidbanu Natevan'ın şiirleri seslendirdi.
Etkinliğin sonunda filmin yazarlarına ve oyunculara Vakıf tarafından teşekkür belgeleri ve hediyeler takdim edildi.
"Şuşa Günleri”nin ilk gününün ikinci etkinliğinde "Şuşada Yüreğim Kaldı" oyunu gösterildi. Bakü Belediye Tiyatrosu oyuncularının performansında sunulan oyun, Azerbaycan Halk Yazarları İlyas Efendiyev'in "Karabağname" ("Hükümdar ve kızı") piyesi ve Elçin'in "Kafa" romanının motiflerinden hazırlanmıştır.
Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa'nın 270. yıl dönümü ve Bakü Belediye Tiyatrosu'nun 30. yıl dönümüne ithaf edilen oyunun ana fikri, uzun yıllar yaşadığı zorluklara rağmen Azerbaycan'ın kendi devletçiliği uğruna mücadelesini ihtiva etmiştir. General Sisianov'un Güney Kafkasya'da sepep olduğu trajedileri ve Karabağ Hanı İbrahimhalil Han'ın kızı Ağabeyim Ağa'nın hayatını anlatan oyunda Karabağ hanlıkları da dahil olmak üzere Azerbaycan'ın içinde bulunduğu acı durum yüksek sanatsallıkla gösterildi.
Oyunun yapım yönetmeni Azerbaycanın Halk Sanatçısı Merahim Ferzelibeyov, bestecisi Azerbaycanın Halk Sanatçısı Eldar Mansurov, ressamı İlham Askerovdur.
Gösterimin sonunda Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Bakü Belediye Tiyatrosunun yaratıcı ekibine Vakfın hediyelerini ve teşekkür belgelerini takdim etti. Tiyatronun baş yönetmeni Merahim Ferzelibeyov da Vakıf Başkanı Günay Efendiyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev'e tiyatro adından hediyeler sundu.
Bursada “Şuşa Günleri”nin ikinci gününün ilk etkinliği ünlü moda tasarımcısı, Azerbaycan Milli Giyim Merkezi başkanı Gülnare Halilovan'ın hazırladığı milli giyim koleksiyonu sergilenmesi oldu.
Esrarengiz güzelliği ile insanları büyüleyen Azerbaycan'ın milli kıyafetleri seyirciler tarafından büyük beğeni topladı.
Etkinlikte konuşma yapan Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, şunları ifade etti: “Gelecek yıl "Türk Dünyasının Kültür Başkenti" statüsünü layıkıyla taşımağa ve ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanan Şuşa şehrinin zengin tarihi ve kültürel mirasının tanıtımına Vakıf olarak katkıda bulunmaktan gurur duymaktayız. Uzun yıllardır Azerbaycan halkı Karabağın tarihi gerçeklerini kalbinde yaşatıyor. Bu iki günde Vakıf tarafından Bursa'da düzenlenen Şuşa Günleri'nde Azerbaycan'ın, Şuşa'nın milli ve manevi değerleri uluslararası düzeyde aktarılmaktadır. Azerbaycan tarihinin 270 yıllık şaheseri olan Şuşa, milli kıyafetleri, müziği ve edebiyatı ile Türk dünyasına yeniden tanıtmaktadır. Şuşa Günleri kapsamında düzenlenen her etkinlik bir tarihi yansıtmaktadır.”
Gösterinin ardından konuşan Gülnare Halilova, etkinliğe davet için organizatörlere teşekkürlerini iletti. Azerbaycan'ın milli giyim kültürünün dünyaya ve gelecek nesillere tanıtılmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen modacı, koleksiyonda Karabağ bölgelerine ait desenlerin yer aldığına dikkat çekti.
Gösterinin ardından Gülnare Halilova'ya Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından hatıra hediyesi ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Aynı zamanda “Şuşa Günleri”nin ikinci gününde Vakfın himayesinde kurulan “Yedi Güzel” müzik grubunun konseri gerçekleşti.
Konser programında Türk Dünyasının bestecilerinin müziklerinin yanı sıra grubun şefi ve solisti Azerbaycan'ın Onur Sanatçısı Turan Manafzade'nin performansında türk halklarının şarkı ve türküleri seslendirildi.
Program izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
Konserin ardından Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, grup üyelerine özel hatıra plaketlerini takdim etti.
Bursada “Şuşa Günleri”nin son etkinliği dünyaca ünlü fotoğrafçı Reza Deghati'nin Karabağ kültürünü yansıtan "Azerbaycan'ın İncisi Şuşa" fotoğraf sergisinin açılımı oldu. Sergide, fotoğrafçının Şuşa'nın işgalinden önce ve sonra çektiği 60 fotoğraf gösterildi.
Sergiye Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Serdar Cam, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve diğerleri katıldı.
Serginin sonunda Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, teşkilat adından Reza Deghati'ye hatıra hediyesi ve teşekkür plaketi takdim etti.
"Şuşa Günleri" kapsamında Vakıf Başkanı Günay Efendiyeva, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov ve Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile görüştü.
Görüşmede "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" Bursa'da hayata geçirilecek etkinlik ve projeler istikametinde müzakereler yapıldı, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu yöndeki faaliyeti ve Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfının Bursa'da "Şuşa Günleri" programının düzenlenmesi teşebbüsü alkışlanarak, iki gün devam edecek etkinliklerin gerçekleştirilmesinde Vakıfa başarılar arzu edildi.
"Şuşa Günleri" kapsamında Vakıf Başkanı Günay Efendiyeva, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömuraliyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov ve Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva Bursa Valisi Yakup Canbolat ile görüştü.
Görüşmede Bursa'nın "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" döneminin muvaffakiyetle hayata geçirildiği vurgulandı, bu onurlu statünün Azerbaycan'ın tarihi ve kültürel incisi olan Şuşa'ya devredilmesinin büyük önemi konusunda fikir mübadeleleri yapıldı. Aynı zamanda Şuşa ve Azerbaycan'ın işgalden kurtarılan tüm topraklarının yeniden canlandırılması, o topraklara yasamın geri dönmesi ve geniş çaplı onarım çalışmalarının başlatılması hakkında konuşuldu.
9 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen büyük kapanış töreniyle “Türk Dünyası Kültür Başkenti” Bursa, başkentlik unvanını Azerbaycan'ın incisi Şuşa’ya devretti.