HaftanınÇok Okunanları
HUDAYBERDİ HALLI 1
Süleyman Abdulla 2
Ayşe Solmaz 3
MUHİTTİN GÜMÜŞ 4
KEMAL BOZOK 5
HÜLYA ÇEL İKTENYILDIZ 6
Osman Çeviksoy 7
17 Mart 2022'de Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfında Nevruz bayramına adanan etkinlik düzenlendi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, konukların karşıdan gelen Nevruz bayramını kutladı: "Biz bu önemli günde, Türk halklarının kadim geleneklerinden birini - baharın gelişinin, canlanmanın ve yenilenmenin sembolü olan Nevruz bayramını kutluyoruz. Nevruz bayramı, doğanın uyanışını ve ruhun arınmasını simgeleyen ulusal bayramdır. Bugün burada Vakfın kurucu üye ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiyenin yanısıra Özbekistan ve Türkmenistan, Vakfın gözlemci üye ülkesi olan Macaristan ve geçen yıl teşkilatla İşbirliği Protokolü imzalayan Litvanya masalar hazırlıyarak, ulusal kültürlerini ve milli mutfaklarını sergiliyorlar.
Konuşmasında Karabağ Zaferi'ne değinen Günay Efendiyeva, "Kutsal Zaferin kazanılması ve Karabağ'ın işğalden azat edilmesi ile artık ikinci yıldır Türk Dünyasında bayram şenliyine zafer sevinci karışmıştır. Bize bu muhteşem duyguları yaşatanlara – Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Baş Komutanına ve tüm kahramanlara sonsuzadek minnettarız."
Novruz'u yeni yılın başlangıcı olarak değerlendiren Günay Efendiyeva, “Novruz hafızadır. Hayatın sırlarını, geleceğe, mutluluğa, bolluk berekete olan ümiti içinde barındıran, türk halkları tarafından muhafaza olunarak gelecek nesillere aktarılan, kutsallaştırılan gelenektir. Nevruz hazinedir. Anlamı ve unsurlarıyla Türk Dünyasının yanısıra, dünya kültürüne de katkı sağlayan, onu zenginleştiren incidir. Nevruz bir başlangıçtır. Geleceğin daha iyi olacağına inançtır. Gelişim için çizilen yeni bir yoldur. Gösterilen azimdir. Her şeye rağmen parlayan umut ışığıdır. Nevruz çağrıdır. Zamanın kesintisiz akışını yavaşlatan, toplumların hafızasında yer alan, bize tarihimizi, atalarımızı, geçtiğimiz ihtişamlı yolu hatırlatan yankıdır. Ve nihayet Nevruz, küreselleşen dünyamızda barıştır. Çocukların gözyaşlarının olmaması, insanların yurtlarından ayrılmamasıdır. Küslerin barışmasıdır. Münakışanı, nefreti, dargınlığı, kini unutarak anlaşmak, el-ele tutuşmak, birlikte huzurlu yaşamaktır.”
Günay Efendiyeva konuşmasında, başkanlık yaptığı teşkilatın Türk halklarının kadim tarihini, kültürünü, geleneklerini ve değerlerini tanıtmaya her zaman hazır olduğunu vurguladı.
Etkinlikte konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev, Türk Dünyasının zengin değerlerini sembolize eden Nevruz ile ilgili olarak Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı'nda düzenlenen etkinliği takdir ederek vurguladı: Nevruz, BMT tarafından resmi uluslararası bayram statüsüne sahip olmuştur. Bu Azerbaycanın geleneksel dost ve taraftaş ülkelerinin, yakın komşularının ortak başarısıdır. Nevruz'un büyük kültürel ve manevi anlamı, kuvveti, mesajı vardır. Nevruz ülkeleri, halkları, milletleri ve toplumları birleştiren bir unsurdur. Nevruz kültürel diplomasinin bir boyutudur. Artık 2 yıldır ki, Azerbaycan'ın uzun süre işgal altında olan toprakları azat edilmiştir. Bizim Nevruz ateşlerimiz Şuşa'da, Çıdır ovasında yakılacaktır. Meşhur yallı dansımız ve diğer milli türkülerimiz Şuşa, Fuzuli, Ağdam ve Cebrail'de gösterilecektir.
Etkinlikte konuşan Kazakistan'ın Azerbaycan Büyükelçisi Serjan Abdıkerimov, Kırgızistan'ın Azerbaycan Büyükelçisi Kairat Osmanaliev, Türkiye'nin Azerbaycan Büyükelçisinin Birinci Yardımcısı Barış Saygın, Özbekistan'ın Azerbaycan Büyükelçisi Bahrom Aşrafhanov, Türkmenistanın Azerbaycan Büyükelçisi Mekan İşanquliyev, Macaristan'ın Azerbaycan Büyükelçisi Viktor Szederkenyi ve Litvanya'nın Azerbaycan Büyükelçisi Egidiyus Navikas bayramla ilgili görüşlerini paylaşarak, kendi ülkelerinde Nevruzun kutlanmasını anlatarak Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı'nı Türk geleneklerini yaşatarak halkları birbirine bağlayan köprü olarak değerlendirdiler.
Etkinliğe Azerbaycan'da akredite olunmuş büyükelçiler, uluslararası teşkilatların başkanları ve temsilcileri, milletvekilleri katıldı.
Etkinlikte Türk Dünyası'nın zengin mirasının tanıtılması amacıyla Türk halklarının milli mutfaklarından örnekler içeren masalar kuruldu. Ardından, milli müzik eşliğinde Vakfa üye ve gözlemci ülkelerin asırlık kültürünü yansıtan milli kostümler sergilendi.
Törenin sonunda, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfının Başkanı Günay Efendiyevanın ev sahipliğinde konukların katılımıyla bayramın sembollerinden olan yumurta savaşı yapıldı ve Nevruz ateşi yakıldı.