Yakup Ömeroğlu’na..


 01 Eylül 2024

Türk Dünyasının, başı sağolsun… Bir Alpereni, bir gönül ereni/ dervişini, Türk Dünyasının, bir Bilge sevdalısını daha Hakk’a uğurladık.  Mekânları cennet olsun (âmin)

“Zamanın içinden tarih göçüyor

 Bilir misin, takvimlerde üşüyor!

Yapraklar bile solmadan düşüyor

Bu mevsim siyah çelengi taşımaz!

Ey fani dünya, kadere koşuyor

Kederi bize bırakıp koşuyor!”

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, bir ömrü Türk Dünyasına adamışlardı! Her Ankara’ya gidişlerimde mutlaka, Hacettepe-Hamamönü/ Altındağ’da bulunan adresine uğrardım. Orada, Ankara’nın tarihi kimliğini de soluklardım. 

Dr. Yakup Ömeroğlu için, “O bir akademisyen, araştırmacı yazar, hikâyeci, sanatkâr, idareci…” 

17 Ağustos 2024 Cumartesi Günü İkindi namazında, Hacı Bayram Camiinde bir hüzün rüzgârları gönül bulutlarını okşuyordu! 

Çankırı-Şabanözü İlçesine bağlı Karakoçaş Köyü’nde çiftçilikle geçimini sağlayan Zeliha Hanım ile Osman Bey’in oğlu olarak dünyaya gelen Yakup Ömeroğlu’nun hayat serüveni 58 yaşında/ daha en verimli döneminde fani âlemden baki âleme göçle hitam bulacaktı! 

Yakup Ömeroğlu’nu bizler, Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarında daha yakından tanış olduk… Dostluk bağlarımızda, ‘ahde vefa…’ kalpten kalbe yürüyen muhabbet çok önemlidir. Milli ve Manevi hislerle giderek güçlenen dostluklar ebedidir/ kalıcıdır…

Sovyetlerin dağılmasından sonra Türk Dünyasına uzanan yolların inşasında bir yürekli Alperen rolünü üstlendiler… O yolda, ‘vefalı dostlarla…’ sivil örgüler oluşturdular. “26 Nisan 2006 tarihinde Ankara Merkezli Avrasya Yazarlar Birliğini…” kurdular.  Bu tarihi kuruluşun hedeflerinde;

“Tarihî kültürel ve sosyal bağlarla birbiri ile ilişkileri olan ülkeler, topluluklar ve kişiler arasında kültürel ilişkileri artırmak,

Evrensel barışa ve kültürel gelişmelere katkıda bulunmak;

İnsanlığın en köklü dillerinden birisi olan Türkçenin bütün lehçe ve şivelerinde konuşan halkların yazarlarının birbirlerinin eserlerini tanımalarını sağlamak,

Türkçe edebiyatın bütün dünyada daha iyi tanınmasına çalışmak

Bütün lehçe ve şiveleri ile Türkçenin gelişmesine gayret etmek,

Türk lehçelerinin yazı dillerindeki ortaklıkları daha da artırmak, amacıyla;

Yazarlık faaliyetini meslek edinmiş kişileri bir araya getirmek,

Meslekî dayanışma ve yardımlaşmayı uluslararası düzeyde sağlamak,

Yazarların sanat ve kültür hayatında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için çalışmak,

Telif ve tercümelerinden doğan haklarını savunmak,

Meslek mensuplarının uğrayacakları çeşitli güçlükler karşısında gerekli her türlü maddî ve manevî yardımda bulunmak…”

Avrasya Yazarlar Birliği Bünyesinde, Türk Dünyasının Ortak Edebiyat Dergisi Kardeş Kalemler, Ağustos 2024’te 18’nci yılında 212’nci sayısına merhaba diyordu… Kardeş Kalemler Dergisi, 18 yıl içerisinde, “Türk Dünyasından 2370 şair, yazar, araştırmacı ve bilim adamını…” edebi bir mahfil altında topluyordu… Bu büyük bir başarıya imzadır. 

Bizleri sevindiren nedir? Avrasya Yazarlar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren “Bengü Yayınlarının 500.ncü yayınını/ eserini okuyucu ile buluşturmasıdır!” 

Rahmet mekân Yakup Ömeroğlu, bu fani âlemden, ‘heybesini doldurarak ayrılıyordu’ Gönül Coğrafyamızda, ‘derin izler bırakarak…’ bir sevda yolcusu olarak ayrılıyorlardı. 

Avrasya Yazarlar Birliği bünyesinde yayınlanan, “Dil Araştırmaları Dergisi…” Hakemli olarak yayınlanan bu önemli bilimsel dergi 2007 yılında yayın hayatına başlamış ve yılda 2 sayı olarak bilim dünyasıyla buluşmuştu. 

Rahmet Mekân Yakup Ömeroğlu ile hafızalarımıza, “İlim, hikmet, irfan ocağında sizlere buyur eden bir gönül insanı…” gelecektir.

“Uygur, Azerbaycan, Özbekistan, Başkurdistan, Tuva RF, Tataristan, Kazakistan, Türkiye, Kosova, Kırımtatar, Kırgızistan, Türkmensahra/IR, Saha (Yakut) Cumhuriyeti, Rusya, Bulgaristan, Avusturya, Makedonya, Udmurtya RF, Hollanda, Türkmeneli/ IR, Çuvaşistan RF, Ukrayna, Güney Azerbaycan/İR,

Ahıska, KKTC, Gagauz, Başkurtistan, Hakasya RF, Karaçay, Borçali Gürcistan, Batı Trakya-Yunanistan, Çin, Kaşgay, Suriye Türkmen, Afganistan, Dağıstan RF, Libya, Karakalpak-Özbekistan, İran, Kumuk RF, Çuvaşistan RF, Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Nogay RF, Malkar, Fransa, Filistin, İngiltere’den…” 2370 şair, yazar, araştırmacıyı bir çatı altında bir araya getirmek elbette büyük bir marifettir… 

Merhum Ömeroğlu sürekli üreten bir kişiliğe sahipti. Mevlana’nın, “canlar, bugün farklı şeyler konuşalım…” çağrısını Türk dünyasına farklı projelerle taşıyorlardı. 

Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışmasının yedincisini hayata geçiriyorlardı. Her faaliyette öncelikle, devamlılık/ süreklilik/ veya istikrar diyorlardı… Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışması üzerinde büyük bir titizlikle duruyorlardı…

Avrasya Yazarlar Birliğinin en büyük tarihi başarısı, “Yazarlık Atölyesidir…” Yazarlık Atölyesini bütün Türk Dünyasına yaydılar… Bu atölyeden, 19 ülkeden 291 katılımcı dersler alıyorlardı. Geleceğin önemli yazarı olma yolunda büyük bir heyecanı paylaşıyorlardı. 

Türk Dünyası Gençlik Kurultaylarının, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü’nün mimarı olan Ömeroğlu,  Türk Dünyasından 30 bölge 90 yayınevi ve 120 yazarla 5-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında Eskişehir'de yapılan I. Türk Dünyası Kitap ve Kültür Şöleni düzenlemesinde etkin rol aldılar… 

TRT Ankara Radyosunda, “Kültürel Pencere” programında kendilerini dikkatle takip ettik. Her biri tarihimize, kültürümüze ait iz bırakan birikimli çalışmaların ürünüydü… 

Hayatı güzel gördün, güzel düşündün, erdemli bir bakışla ‘genç nesillere de rehberlik ettin’ 

İnancımız, “içinizde hayırda yarışan bir topluluk bulunsun!” diyor. Bu fani âlemde, ‘hayırda ihlasla yarışın meyvelerini topladınız…’ İnşallah gönüllerde de, ‘muhabbetle’ yer aldınız.

Sizleri rahmet, minnet ve şükranla her zaman yâd edeceğiz. Mekânınız cenneti âlâ olsun (amin)

 

YAKUP ÖMEROĞLU’NU ANDIK 

Elâzığ’da, asrımızın Gaspıralı İsmail’ine tarihi bir görevi ifa etmenin şuuru etrafında 27 Ağustos 2024 tarihinde, Harput- Göllübağ’da, Manas Yayınevi’nin öncülüğünde/ Şener Bulut’un koordinatörlüğünde, kalbi, hasbi, ihlaslı, gönül tellerimizi titretecek bir anma toplantısını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Muhammed Beşir Aşan,  Öğr. Gör. Sabahattin Sivrikaya Prof. Dr. Tarık Özcan, R.Mithat Yılmaz, Bedrettin Keleştimur, Tahsin Öztürk, Günerkan Aydoğmuş, Zekeriya Bican, Fethi Ahmet Deniz, Tuncer Sönmez, Doğan Sever, M. Faik Güngör, Yalçın Azizoğlu, İlhami Bulut, Mahir Gürbüz Akademisyen, Şair, Yazar, Sanat dostları katıldılar.

Elâzığ Şehrinin mahalli sanatçılarından Nihat Kazazoğlu, Yalçın Turhan, Osman Bulut, Ziya Tunçtekin, Şehmuz Çaça’da, Yakup Ömeroğlu’nu anma toplantısına apayrı bir incelik, bir zarafet kattılar.

Harput- Göllübağ’da ki bu tarihi toplantıya telefon bağlantısı olarak, Prof. Dr. Mustafa İsen, Ali Akbaş, Prof. Dr. Cemal Kurnaz, Osman Çeviksoy, Mehmet Ali Kalkan, Ataman Kalebozan, Özer Revanoğlu ’da çok önemli katkılarda bulundular. 

Sabahleyin Saat 09.30’da başlayan bizlerde çok derin izler ve de tesirler bırakan her bakımdan farklı üsluplarla bizlere de ilham kaynağı olan bu toplantı gün boyu devam etti dersek yeridir.

Harput Göllübağ’da, bir Ahde Vefa görevimizi yerine getirmenin şuurunda,  bilumum değerlerimize de sıla-ı rahim yapmanın manevi huzuru içerisinde olduğumuzu ifade etmeliyim.  Merhum Yakup Ömeroğlu’nun şahsında ecdadı, hatıralarıyla birlikte sıla-i rahim yaptık.  Toplantının yapıldığı mekânın, Harput Göllübağ seçilmesi bizler açısından önemi büyüktür. Şeyhü’l Muharririn Ahmet Kabaklı’nın yetiştiği muhittir. Bu muhitler, ilim, sanat, edebiyat muhitidir. İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Recep Bağcı, günümüz iletişim teknolojilerini de kullanarak bu mekânı bizlere açıyorlardı. Bu arada gelen misafirlere de hiçbir ikramdan kaçınmadılar. Kendilerine ve bütün katılımcılara minnettarız. Elâzığ Ulusal Kanalı, Kanal Fırat Televizyonu ’da, bu programı bütünüyle kayıt altına alıyorlardı. İnşallah Elâzığ’dan, Türkiye’ye ve gönül dünyamıza bu program ileriki tarihlerde montajı yapıldıktan sonra da yayınlanacaktır.

Bu yazı Kardeş Kalemler dergisinin 213. sayısında yer almaktadır. Derginin bu sayısında yer alan tüm yazılara aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kardeş Kalemler 213. Sayı